Annonse
Intensjonen til fylkesrådet er utvilsomt god, men flytting av skoleplasser må skje på rette premisser. Elever, familie og lærere må få beskjed i god tid, og det må kun være en VG1-klasse som flyttes - noe annet er en ren skivebom, skriver Andrine Hanssen-Seppola. (Foto: Ole Åsheim)

La elevene fullføre videregående på Kvaløya!

Fylkesrådet går nå inn for å flytte en skoleklasse fra Kvaløya videregående skole til Bardufoss videregående skole. Dette har skapt stor usikkerhet for en rekke elever – og det som i utgangspunktet var en god tanke, har så langt blitt dårlig gjennomført. Elevenes beste skal alltid komme først, dermed bør fylkesrådet skifte kurs før det får store konsekvenser for de rammede.

Nordlys omtalte 13. juni situasjonen for flere elever som studerer utdanningsprogrammet bygg og anlegg ved Kvaløya videregående skole i Tromsø. Fylkesrådet har bestemt at én av de tre bygg og anlegg-klassene på Kvaløya skal flyttes til Bardufoss videregående skole, der det i dag finnes én bygg og anlegg-klasse. Dette har ført til at ¾ av elevene i rammede klasser sier de vil droppe ut av videregående om de blir flyttet. Det har vi strengt tatt ikke råd til, da byggebransjen allerede preges av mangel på fagarbeidere.

Dette er enda en konsekvens av regjeringas totalt unødvendige fylkessammenslåing, der fylkeskommunen, gjennom en urettferdig og halvveis dødsdømt økonomi, bokstavelig talt må betale prisen for Erna Solbergs feilsteg. Flere oppgaver tildeles fylkeskommunen, mens pengene forblir i Oslo – og nå går det altså utover elevene.

Idéen hadde vært god om den var «timet» bedre. Det ble nemlig ikke klart at en klasse flyttes før etter søknadsfristen til videregående opplæring neste skoleår var gått ut. Da er det klart det blir problematisk for mange. Unge er avhengige av en viss mengde forutsigbarhet, blant annet fordi en students gjennomsnittlige økonomi ikke er særlig stabil – dermed er det avgjørende for mange å vite hvor man skal gå på skole. Det er vel også én av grunnene til at dette er ulovlig på høyskole- og universitetsnivå. Når detenkelt er mulig å endre mye for elever i videregående opplæring, bør også regelverket oppdateres her.

For selv om det både er klokt og riktig å flytte klasser etter etterspørsel, og særlig ut i distriktene - må fylkespolitikerne drive en politikk som gagner elevene på videregående, som ellers er en sårbar gruppe i samfunnet vårt.

Heldigvis, er det ingen skam å snu. Sommerferien har akkurat startet, og med raske beslutninger, kan alle elever igjen glede seg til skolestart til høsten. Intensjonen til fylkesrådet er utvilsomt god, men flytting av skoleplasser må skje på rette premisser. Elever, familie og lærere må få beskjed i god tid, og det må kun være en VG1-klasse som flyttes - noe annet er en ren skivebom.

30 elever fra eller til betyr mye. Kjære fylkesråd, rett opp i dette nå - og redd utdanningen til disse elevene.

La elevene fullføre videregående på Kvaløya!

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse