Annonse
Det er helt uakseptabelt at norske småjenter ikke skal få kle seg i bikini når de har svømmeundervisning fordi muslimske gutter angivelig ikke tåler å se navler og naken hud. (Foto: Tom Benjaminsen)

La Omar (9) se så mange navler han bare kan

“Dere jenter må ha på dere badedrakt, og ikke bikini, når vi skal i bassenget, for Omar må ikke se navlene deres. “

Det var beskjeden barna i en 4. klasse fikk, før de skulle ha sin første svømmetime.

Det er uhyrlig å gjøre 9 år gamle jentunger til seksualobjekter. Så hvorfor driver noen i det norske skoleverket med dette?

 Beskjeden til 9-åringene kom fra læreren i denne barneskolen i Oslo, en etnisk norsk kvinne, skriver feminist og journalist Marianne Sunde i en kronikk i VG.

Dette er nok et eksempel på holdninger som er ment å være forståelses- og hensynsfulle overfor andre kulturer, men som dessverre lander som digre kulturrelativistiske mageplask i bassenget.

 Vi skal nemlig gjøre det motsatte av det denne læreren mener. Vi skal la jentene ha bikinien sin på. Vi skal la Omar (navnet på gutten er endret) og alle andre smågutter se jentenavler i søkk og kav, enten guttene kommer fra muslimske hjem eller fra andre religiøse grupper. For det er slik vi har det i Norge. Navler er ikke tabu, det er heller ikke naken hud. Og de som kommer hit må innordne seg våre skikker og vår hverdag, ikke motsatt.

Hvorfor er det viktig at Omar og alle andre smågutter med muslimsk bakgrunn får se navler? Det er fordi de skal venne seg til synet. De skal lære seg at dette er normalt i Norge, og at jenter i bikini eller miniskjørt ikke betyr at de horer eller fritt vilt. De skal lære seg at de bor i et av verdens mest likestilte land, og at det ikke foreligger noen planer om å reversere denne utviklingen. For årsaken til at Omar ikke må se jentenavler, har selvsagt med sex å gjøre.

Det er uhyrlig å gjøre 9 år gamle jentunger til seksualobjekter. Så hvorfor driver noen i det norske skoleverket med dette? Hvorfor motarbeider barneskolene, av alle offentlige institusjoner, integreringen? Den omtalte læreren i Sundes kronikk er slett ikke alene. Mange lærere og skoler får krav fra muslimske foreldre vedrørende påkledning og segregering når det gjelder gymnastikk og svømmeundervisning. Noen står imot kravene, andre gir etter. Hvor mange dette gjelder vet vi ikke. Mørketallene er store. Men det er et problem når man nettopp i skolen ikke står opp mot en kultur som hindrer likestilling i form av å legge særskilte begrensninger på jenter.

Det begynner å bli en farsott nå. Unge kvinner og jenter helt ned i 12 års alder blir seksuelt antastet på festivaler og konserter, der hvor det er store menneskemengder samlet. Noen ganger er det snakk om grove overgrep, som voldtekt. Andre ganger blir de befølt, innenfor klærne. Metoden er den samme: en gjeng med unge menn omringer dem slik at de ikke kan flykte, noen holder jentene slik at kameratene kan krenke dem på det groveste.

Det er nå dokumentert at menn med utenlandsk opprinnelse er kraftig overrepresentert som gjerningsmenn. Mange av dem er unge, enslige asylsøkere. De aller fleste kommer fra Nord-Afrika og Midt-Østen. I Sverige er det bare i løpet av noen dager levert inn 24 anmeldelser om sex-trakassering  på festivaler.

- De kommer fra en annen kultur, sier ekspertene og foreslår å gi dem innføringskurs i hvordan de skal oppføre seg, spesielt overfor kvinner. God ide!

Men hvorfor ikke starte med å la vesle Omar vokse opp i et likestilt land der han lærer at det å se navler er helt naturlig? Ingen ønsker holdninger som de vi så i Køln nyttårsaften. Vi skal aldri finne oss i en samfunnsutvikling der jenter og kvinner ikke tør å bevege seg i det offentlige rom, av frykt for overgrep. Vi må stå opp for verdier vi har kjempet for å få. Likestillingskampen er på langt nær vunnet, tvert imot, det vi ser nå er kraftige tilbakeslag. Ikke bare fordi vi opplever et kvinnesyn som ikke hører hjemme i et moderne samfunn, nei også fordi det faktisk står folk på sidelinjen som frenetisk, og av totalt misforståtte hensyn, forsøker å bortforklare overgrepene. Det er et svik mot jentene som ble ofre.

Så derfor: la Omar se navlene. Det har han bare godt av. Kvinner dekker seg ikke til i Norge, og vi må heller aldri akseptere seksualisering av småjenter.

 

 

 

 

 

 

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Nordlys overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Annonse