La oss bli boende i Finnmarken!

Med Finnmarken får den nordligste regionen i Norge et navn som står på like fot med Nordland, som også har historiens identitetsskapende kraft i seg.

Stortinget har bestemt at Troms og Finnmark fylker skal slås sammen. I god tid før det store barnet skal fødes i 2020, har det oppstått strid om navnet.

Mange har tatt til orde for at den nye regionen skal hete Finnmark, som en gest til den tallmessig underlegne befolkningen i Finnmark og fordi få, om noen, har gitt uttrykk for at deres primære identitet er knyttet til  fylkesnavnet Troms.

Problemet med å døpe den nye regionen til Finnmark er navnets tvetydighet: Når menes regionen Finnmark, og når menes det landområdet som i overskuelig framtid vil forbindes med nåværende Finnmark fylke?

Nylig vedtok Finnmark Ap, inspirert av tidligere fylkesmann i Troms Svein Ludvigsen, å relansere Finnmarken, som i årene 1787 – 1866 var navnet på amtet som omfattet nåværende Finnmark og Troms. Å bruke det gamle navnet markerer at det er en forskjell på Finnmark og den nye regionen. Finnmarken har dessuten en dyp rot i historien om nordkalotten, tilbake til en tid da grenser mellom land og folkeslag var mindre skarpe, da myter, sagn og andre kulturformer oppsto av mangfoldig samkvem mellom mennesker i barsk natur.

Vi har hørt sammen før, og vi skal høre sammen igjen. Å gjenbruke et gammelt navn på en ny region er samtidig et grep som åpner for framtidsrettet flerbruk. Finnmarken blir en administrativ region, men navnet kan også bli et ikon for eventyrenes og mulighetenes land. Troms og Finnmark er tungvindt og kraftløst. Si Region Finnmark og du hører knitringen av sakspapirer som driver drømmer bort.

Å fabulere med Nord-Norge som regionens navn er historieløst foruten at det selvfølgelig vil provosere folk i Nordland. Med Finnmarken får den nordligste regionen i Norge et navn som står på like fot med Nordland, som også har historiens identitetsskapende kraft i seg.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse