Annonse
Tromsø-ordfører Gunnar Wilhelmsen har med "søring-karantenen" ønsket å verne om de eldre, de syke, de friske og de som jobber med å få det hele til å gå rundt i disse dager. Han har rett og slett ønsket å verne om oss alle, skriver jusstudent og helsearbeider Martine Meslo. (Foto fra Arctic Frontiers, Alberto Grohovaz)

La oss ikke glemme essensen: Han har rett og slett ønsket å verne om oss alle

I det Tromsø kommune går inn i sin andre uke med corona-krisen hengende over seg, vil jeg komme med en oppfordring til dere alle.

De siste dagene har nemlig Gunnar Wilhelmsens vedtak om «søring-karantene» vært et emne for diskusjon. Han blir kritisert og jusprofessor Hans Petter Graver har gått gjennom lovverk og forarbeider, og har slått fast at kommunen bryter loven ved å opprettholde vedtaket. Og rent rettslig kan det nok synes som at det ikke foreligger noe hjemmel for å pålegge friske enkeltidivider et slikt karantenepåbud. Det er viktig at slike ting kommer frem i lyset. For det er når det brenner som mest på dass, at vi må huske på hvilke grunnprinsipper Norge bygger på.

Når det er sagt, ønsker jeg å fremheve essensen i det Gunnar Wilhelmsen har ønsket å oppnå med påbudet. Han har ønsket å verne om det som trues av dette viruset, nemlig menneskeliv. Han har ønsket å verne om de eldre, de syke, de friske og de som jobber med å få det hele til å gå rundt i disse dager. Han har rett og slett ønsket å verne om oss alle.

For Wilhelmsen har nok selv opplevd det mange andre opplever; nemlig at oppfordringene om å holde seg hjemme ikke blir tatt på alvor. Sosiale sammenkomster og hytteturer synes å være viktigere enn fellesskapets behov for sosial distanse og mindre press på helsevesenet. Sørpå er spredningen av viruset størst, og i Tromsø er vi nå på det punktet der smitten ikke lenger er under kontroll.

De fleste bør etter dette forstå at innreise til Tromsø sørfra, uten karantenepåbud, er å kaste bensin på bålet. En ting hadde vært om de innreisende hadde klart å holde seg hjemme, men når realiteten er at mange farter rundt uten å forstå risikoen de setter andre i, så kan jeg forstå Wilhelmsens behov for å gå inn i denne konflikten.

En konflikt er likevel det siste vi trenger, og min oppfordring til alle er derfor, uavhengig av om karantenepåbudet er lovstridig eller ikke, å ta med dere Wilhelmsens ønske og mål om å verne om oss alle. La oss ikke glemme essensen i denne krisen; nemlig å redde menneskeliv fra å gå tapt. Det kan vi kun gjøre dersom vi alle holder oss hjemme så langt det er mulig.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse