Annonse
STERK LEDER: Svertekampanjen rettet mot Russland og mot Putin personlig begynte ikke med Ukraina-krisen men lenge før da det ble klart at Putin er en sterk leder som fikk Russland opp på fote. Ikke alle liker dette, skriver Svetlana Jakobsen. Foto: Scanpix

La oss leve sammen i fred

Svertekampanjen rettet mot Russland og mot Putin personlig begynte ikke med Ukraina-krisen men lenge før da det ble klart at Putin er en sterk leder som fikk Russland opp på fote.

Det var ikke slik at Putin ga etter for kravet om internasjonal granskning av flykatastrofen slik vi kan lese i massemedia.

At journalist Stein Sneve i sin artikkel «En helt for vår tid» bommer i tolkningen av romanfiguren Petsjorin fra Lermontovs book «Vår tids helt», er tilgivelig. Man kan da virkelig ikke forvente at han har tilstrekkelig bakgrunnskunnskap til å uttale seg om russisk litteratur. Og det er ikke denne diskusjonen jeg ønsker å ta her. Men han bruker sin tolkning til å underbygge påstander om at russere er kynikere. Vi kan havne helt på jorda dersom vi skal gå i Sneves fotspor. Da må vi konkludere med at fordi Spania har gitt verden en enda mer kynisk skjørtejeger enn Petsjorin, er spanjoler og deres politikk preget av kynisme. Eller hva med Peer Gynt? Tenk å lese i en russisk avis at Peer Gynt gjenspeiler kynisme og eventyrlyst som ligger dypt i den norske folkesjela, noe som har ført til at Norge har vært med på flere kyniske internasjonale eventyr i de siste tiårene. Absurd?

Dessverre er kunnskaper om Russland og russere fortsatt så dårlige her til lands at man svelger hva som helst som blir servert om Russland. Svertekampanjen rettet mot Russland og mot Putin personlig begynte ikke med Ukraina-krisen men lenge før da det ble klart at Putin er en sterk leder som fikk Russland opp på fote. Ikke alle liker dette. 

Sneves artikkel er nok et bidrag i denne svartmalingen. Blant annet anklager han Putin for angrep på vestlige verdier. Hva han mener med det er uklart. Men hører ikke det til vestlige verdier at man ikke kan bli forhåndsdømt før skylden er bevist? Hvorfor gjelder ikke dette i forhold til Russland? Hvorfor kan man for eksempel legge skylden for nedskytingen på Russland før resultatene av granskningen er lagt på bordet. Det var ikke slik at Putin ga etter for kravet om internasjonal granskning av flykatastrofen slik vi kan lese i massemedia. Putin insisterte på en transparent internasjonal granskning. Mer enn det, Russland har lagt fram den informasjon landet var i besittelse av, mens USA og Ukraina holder tilbake de «bevisene» de måtte ha, og deres anklager virker i så fall grunnløse. 

Kjære Stein Sneve, når vi først snakker om kynisme, så er det kynisk å omtale det som skjer i Øst-Ukraina som bråk. Det er en krig. Tusener er drept eller såret, mange sivile, også barn. Søndag kom det melding om opp til 30 drepte sivile i byen Gorlovka. De ble drept av ukrainsk artilleri. Blant de drepte en ung mor med et spedbarn …Ord blir overflødig!

Byer blir lagt i ruiner, flere hundre tusen sivile er drevet på flukt. Det at du tør å kalle denne tragedien for bråk, viser bare hvor lite man vet om det som skjer i Øst-Ukraina, fordi denne siden av konflikten forties i massemedia. Det er kynisme å overse denne tragedien som skjer i vårt felles hjem – Europa. 

Det var kynisk å true Janukovitsj med sanksjoner for maktbruk mot opprørere på Majdan, men støtte en regjering som fører full krig med store mennesketap mot opprørere i Øst-Ukraina som i utgangspunktet ønsket en føderasjon.

Det er kynisk å se gjennom fingrene på at makthaverne i Kiev støtter seg på høyreekstremister som til og med er representert i regjeringen, på at man utsetter sine politiske motstandere for represalier, herunder arrester, kidnappinger og drap. Parlamentsgruppa til kommunistpartiet er ekskludert fra parlamentet og man vil forby partiet. Regionpartiet er også i hardt vær og kan bli forbudt. 

Der er kynisk å se på mennesker som sjakkbrikker, bruke dem til å endre den geopolitiske situasjonen og oppnå økonomiske fordeler. NATO-utvidelsen østover nevner jeg ikke – dette er allment kjent. Mindre kjent er at det foreligger planer om å utvinne skifergass i Øst-Ukraina og da med internasjonale selskaper som Shell. Det har lenge vært harde kamper i Slavjansk som ligger midt i gassfeltet. Tidligere var det protestaksjoner, nå er det fritt fram. De som kunne protestere er enten drept, fordrevet eller skremt til taushet. Her må det nevnes at Robert H. Biden, sønn til USAs visepresident Joe Biden er blitt styremedlem i Ukrainas største olje- og gasselskap Burisima Holdings. 

Det er kynisk å bruke flytragedien til å sverte Russland og oppnå politiske mål. Ennå vet vi ingenting om hva som egentlig skjedde 17. juli, men man straffer Russland med nye sanksjoner.
Vi begynte i litteraturens verden og avslutter der. Den russiske forfatteren Krylov, Lermontovs samtidige, skrev fabler. En av disse handler om en ulv som angriper et lam, men ønsker å gi det hele en viss legitimitet og beskylder lammet for alt mulig. Og da lammet klarer å avvise alle beskyldningene, sier ulven rett ut: «Din skyld er … rett og slett at jeg vil ete» og tar lammet. Situasjonen med sanksjoner er veldig lik med bare den forskjellen at Russland er ikke noe lite forsvarsløs lam. Ulven risikerer å få lammet i vranghalsen. 

Jeg vil avslutte med ordene til en skikkelse fra en russisk tegnefilm, et motstykke til «Tom og Jerry» men med et typisk russisk budskap. Katten Leopold pleier å si «FOLKENS, LA OSS LEVE SAMMEN I FRED
 

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse