Annonse
Regjeringens langtidsplan for Forsvaret skaper sterke reaksjoner i Troms. Ordførerne i forsvarskommunene i fylket maner til kamp mot regjeringens svekking av Forsvaret i nord. Foto: NTB Scanpix

La oss sette Forsvaret i sentrum

Dialog- og debattmulighetene har vært få. Ingen partier ble inkludert i arbeidet eller visste hva slags forsvarsmelding Høyre og FrP la fram. I tillegg ble den lagt fram samme fredag som Stortinget tok ferie, og tidspunktet er neppe tilfeldig valgt. Selv et kommunikasjonsbyrå kunne ikke gjort det bedre. Vi som ordførere i forsvarskommuner i Troms fikk heller ikke være tilstede da langtidsmeldingen ble lagt frem, skriver ordførerne i Sørreisa, Målselv, Bardu og Harstad.

Vi skal kjempe for Forsvaret i fylket vårt sett i et nordområdeperspektiv til Stortinget har fattet sine vedtak i saken, og vi går for seier.

Vi var mange i Troms som ble skuffa den 17. juni da Langtidsmeldingen for Forsvaret ble lagt frem. I Harstad og Indre Troms er samfunn, ansatte og deres familier satt i en svært vanskelig situasjon. Forsvarsevnen i nord svekkes, og dette vil medføre kompetansetap for Forsvaret.       

Dialog- og debattmulighetene har vært få. Ingen partier ble inkludert i arbeidet eller visste hva slags forsvarsmelding Høyre og FrP la fram. I tillegg ble den lagt fram samme fredag som Stortinget tok ferie, og tidspunktet er neppe tilfeldig valgt. Selv et kommunikasjonsbyrå kunne ikke gjort det bedre. Vi som ordførere i forsvarskommuner i Troms fikk heller ikke være tilstede da langtidsmeldingen ble lagt frem.

Vi har merket oss tre ting:

Dersom du er uenig med Høyre og Frp, så påstår representanter fra regjeringen at du ikke har lest dokumentet. Statsråd Ine Marie Eriksen Søreide (H) brukte argumentet allerede samme dag som meldinga ble lagt fram. Denne uka gjentar stortingsrepresentant Regina Alexandrova (H) det samme. Dette skaper reaksjoner i Troms.

Personangrep og karakteristikker både fra Høyre og Frp mot fylkesrådsleder Cecilie Myrseth (Ap) i Troms, som har tatt et tverrpolitisk initiativ til samarbeid for Forsvaret vårt. Ledende stortingsrepresentanter i fylket bør heller mane til samarbeid til beste for Forsvaret i nord – og for Troms. Det kan også nevnes at Cecilie Myrseth er leder av Nordnorsk Råd.

 

Vi får stadig høre at andre regjeringer har skylda og at vi som jobber for Forsvaret mangler egen politikk. Det er imidlertid slik at alle regjeringer og regjeringsparti må ta ansvar for den politikken som til enhver tid føres. Nå er det Høyre og FrP som sitter i regjering og må ta sitt ansvar.

På lederplass i Nye Troms lørdag 16. juli er også avisa forundret over manglende offensivitet fra høyresiden i Troms. Vi kunne ikke vært mer enig. Hvor er engasjementet for Hæren, Kystjegerkommandoen, Alliert treningssenter, helikopterstøtte- og hovedbase for helikopter på Bardufoss?

 

Vi politikere er alle kolleger for vårt fylke, ikke motstandere. Svekker vi vår evne til samarbeid, svekker vi vår evne til å jobbe for Forsvaret i nord. Til sist svikter vi de som har valgt oss. Vi må gjøre det vi kan, og vi må jobbe sammen. Derfor bruker vi forsvarsordførere sommeren til å lage et dokument over forhold som sikrer vår forsvarsevne i nord med fokus på den nordlige landsdelen. Dette for å opprettholde vår forsvarsevne i nord opp mot Stortingets behandling av Forsvarets langtidsplan. Vi kan ikke forstå at Høyre og FrP, som trengte år på sin forsvarsmelding, forventer at vi skal ha klar vår dokument på fire uker. Det jobber vi imidlertid hardt med nå for å få på plass.

Heldigvis er det Stortinget som skal behandle Forsvarets langtidsplan, og her er ikke løpet kjørt. Vi oppfordrer derfor til bred politisk dugnad fra alle parti i Troms for å kjempe denne kampen – sammen.

24. august starter høringene om Forsvarets langtidsplan på Stortinget. Sammen med fylkesrådslederen forbereder vi oss slik at vi stiller grundig forberedt med argumenter for å beholde forsvarsevnen i nord. Det er nå det gjelder. Vi skal kjempe for Forsvaret i fylket vårt sett i et nordområdeperspektiv til Stortinget har fattet sine vedtak i saken, og vi går for seier. Dette krever mot, politisk klokskap om samarbeid.

Vi inviterer derfor alle parti til å bli med i kampen. Det er nå vi må stå samlet politisk i nord.

Marianne Bremnes, ordfører i Harstad
Nils Ole Foshaug, ordfører i Målselv
Toralf Heimdal, ordfører i Bardu
Jan-Eirik Nordahl, ordfører i Sørreisa

 

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse