Annonse
Foto: Yngve Olsen

La porten stå

Porten til Nord-Norge er et uttrykk for et stort nordnorsk “vi”, skriver Nordlys på lederplass.

Dekan Erlend Bullvåg ved Universitetet for Nord-Trøndelag og Nordland sier til NRK at porten til Nord-Norge bør rives fordi den er stigmatiserende.

Avisa Nordland i Bodø følger opp og skriver på lederplass at porten ikke har noen funksjon og at det ikke er noen som vil savne den. Avisen skriver at dette handler om hvilke ambisjoner vi nordlendinger har.

Vi tror dekanen og lokalavisen i Bodø er i utakt med landsdelen de bor i. Skiltet, eller portalen, står der du forlater Trøndelag og kjører inn i Nord-Norge. Det er ikke en landegrense, fylkesgrense eller kommunegrense. Det er en grense som verken staten eller forvaltningsorganene har skapt.

Nord-Norge er skapt av mennesker som er bundet sammen i en følelse av fellesskap og dyp kjærlighet til landsdelen. Første gang begrepet ble tatt i bruk er ifølge historiker Einar Niemi så tidlig som i 1884. I kjølvannet av nasjonalromantikken mente en gruppe utflyttede nordlendinger at vi måtte sikre at den nordlige landsdel ikke ble glemt.

Medlemmene i Nordlændingernes Forening i Oslo mente navnet Nord-Norge kunne fungere godt i arbeidet for å promotere kulturell og industriell vekst i nord. Navnet har overlevd i snart 150 år.

Om det var et dårlig navn – og noe vi burde skamme oss over slik Bullvåg antyder – hadde sannsynligvis både våre foreldre og besteforeldre sendt det til Nasjonalarkivet og funnet på noe bedre. Men det har ikke skjedd.

Tvert imot har begrepet Nord-Norge overlevd fordi det både løfter en felles geografi (Nordland, Troms og Finnmark) og en identitet. Dette er vevd sammen gjennom generasjoner: Opplevelsen av utenforskap – avstand til makta i Oslo – 2. verdenskrig og kald krig – et nesten unisont nei til EU både i 1972 og 1994 – den samiske dimensjonen – og en ekstrem velferdsvekst de de siste 50 årene.

Ulike meningsmålinger opp gjennom årene har dessuten vist at et stort flertall av innbyggerne identifiserer seg med Nord-Norge. Navnet er ikke til hinder for å være lokalpatriot eller tilhenger av en by eller et fylke. Nord-Norge er et større “vi” for oss som bor her.

Fotballklubben Bodø/Glimt har nå formidabel suksess. De kaller seg med rette  hele Nord-Norges stolthet. Da er det dårlig gjort hvis universitetsansatte i Bodø gjør det til en vane å snakke om Nord-Norge som noe stigmatiserende.

Vi frykter at det er Nord universitets spagat – et universitet som er litt trøndersk og litt nordlandsk – som har fått dekan Bullvåg og lokalavisen AN til å se rødt når de kjører forbi Nord-Norge-porten.

Men skiltet og porten står fjellstøtt. Fordi menneskene i nord elsker Nord-Norge.

Nordlys sine lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og faste kommentatorer. Gruppen ledes av politisk redaktør.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse