Annonse

La regnbueflagget vaie!

Av alle mulige feil en kommune kan gjøre, mener jeg i alle fall at dette er en av de mest sjarmerende og mellommenneskelige feil de kan begå.

Gleden var stor, men kortvarig da vi på nasjonaldagen så at det vaiet tre stolte flagg utenfor Tromsø rådhus. Ved siden av det norske og det samiske flagget, vaiet nemlig regnbueflagget. Regnbueflagget er et internasjonalt flagg som i over 30 år har symbolisert friheten til selv å definere sin identitet, kjærlighet og seksualitet.

Tromsø kommune flagget med regnbueflagget 17. mai for å markere at denne datoen er den Internasjonale dagen mot homofobi, bifobi og transfobi. Denne dagen ble etablert etter at Verdens Helseorganisasjon 17. mai 1990 strøk homoseksualitet fra sin liste over mentale lidelser.

At det fargerike regnbueflagget vaiet utenfor rådhuset på nasjonaldagen plaget to unge bibelskolestudenter så sterkt at de i to likelydende brev har avkrevd Tromsø kommune en offisiell unnskyldning for ikke å ha fulgt reglementet for flagging fra rådhus til punkt og prikke. Reglene og lovene rundt når man kan flagge med hvilke flagg fra kommunens bygg er ikke klare. Kommunaldepartementet opplyser at kommunen i stor grad kan velge selv, men den er mer bundet av regler rundt offisielle høytidsdager. Tromsø kommune vedtok blant annet i november i fjor at det skal flagges med regnbueflagget under festivalen Tromsø Arctic Pride.

Aps gruppeleder, Jarle Heitmann, erkjenner at det trolig var en feil at flagget ble heist, men han ser egentlig ikke helt problemet. Av alle mulige feil en kommune kan gjøre, mener jeg i alle fall at dette er en av de mest sjarmerende og mellommenneskelige feil de kan begå. Den viser òg at Tromsø kommune er i takt med den generelle oppfatningen i befolkningen. På nasjonaldagen gikk Tromsø-russen i tog og feiret den friheten grunnlovsdagen gir. Svært mange av russen gikk med regnbueflagg og viser at også de unge voksne verdsetter at retten til kjærlighet er en menneskerett.

De nevnte bibelskolestudentene synes ikke å være i takt med brorparten av sine jevnaldrende. Som elever på en bibelskole skulle de forventelig vite en del om nestekjærlighet og likeverd. Men de påstår at Tromsø kommune flagget med regnbueflagget for å fronte Tromsø Arctic Pride. Det blir feil! Flaggingen ble gjort for å markere solidaritet med kjærlighetens mangfold. Og at KrF-politiker Helga Marie Bjerke kaster seg inn i debatten på klønete vis og krever både ordførerens og Ap-gruppelederens exit, er både forventet og trist på samme tid.

Mye er skjedd i arbeidet med å fremme inkluderende holdninger som motarbeider diskriminering, hets og forfølgelse av oss som er skeive. Tromsø har gjennom flere år opparbeidet seg et ry som en attraktiv og trygg kommune å bo i for skeive, selv om det gjenstår mye arbeid. Samtidig viser ordskiftet rundt flaggingen med regnbueflagget at det er fullstendig på sin plass å markere denne dagen mot homofobi, også i Tromsø, dessverre.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse