Annonse
Området bak Villa Eidsvoll må fredes. Behovet for grønne lunger i sentrum vil på sikt sannsynligvis bli større enn selv entreprenørenes umettelige behov for inntjening, skriver Jorun Thørring. Foto: Inger Præsteng Thuen

La sentrum puste!

Jeg har aldri sett en plan eller utredning om behovet for grønne lunger i sentrum.

Det er ikke mange sentrumsområder, for ikke å si bebyggelse – i denne byen man kan hvile blikket på og tenke at dette er vakkert! Men jeg tar ikke opp den tråden nå. Konkluderer bare med at Tromsø sentrum fortettes og bebygges under parolen «Folket må bo». Og det kan man jo ikke benekte.

Men når Nordlys forteller at det planlegges bebyggelse av området bak Villa Eidsvoll, må noen sette ned foten.

Like ovenfor gamle St Elisabeth Hospital, i Røstbakken, ligger den der som en perle, hundre år gammel. Med stabbur og fjøs. En liten tømmerhytte på haugen ved siden av. Og ikke minst – grøntareal omkring.

Bak fjøset og innover er det man planlegger bebygging. Fem minutter til fots opp fra Mack bryggeri.

Dette er et av de siste sentrumsområdene som er lett tilgjengelig, og der man kunne tenkt annerledes enn fortetning. Har ikke denne byen behov for grønne lunger? Mener man at Kirkeparken er grøntareal nok? Eller skal man sørge for å holde av et område, som på sikt kunne utvikles til friareal, eventuelt større park?

Med det tempoet man fortetter og setter opp høyblokker i sentrum, vil behovet for grønne sentrumsområder snart bli skrikende. Men hver åpen flekk utnyttes til bebyggelse, og faktum er vel at det knapt fins aktuelle grøntområder i sentrum lenger.

Jeg har aldri sett en plan eller utredning om behovet for grønne lunger i sentrum. Det er underlig, og jeg håper den fins, for en slik plan ville være en viktig del av et mål om bedre helse til folket. Det er ikke alle som kommer seg opp sherpatrappa, eller orker å stue unger og barnevogner inn i bil eller buss for å komme et sted der de kan slippes løs.

Entreprenørene vet vi imidlertid er seige. De tar sjelden et nei for et nei, gir seg ikke. Vi ser at de får det som de vil. Politikere og fagfolk bør imidlertid være seg sitt ansvar bevisst og tenke seg grundig om før de lar det skje i dette tilfellet.

Området bak Villa Eidsvoll må fredes. Behovet for grønne lunger i sentrum vil på sikt sannsynligvis bli større enn selv entreprenørenes umettelige behov for inntjening.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Nordlys overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Annonse