Annonse
Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) før presentasjonen av strategien "Lærerløftet" som regjeringen vil gjennomføre i skolen. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

La stipendene være i fred

Regjeringens forslag om endringer i stipendsordningen i den videregående skolen rammer distriktsungdommen.

For vil man virkelig ødelegge for framtidens Norge på denne måten bare fordi noen milliardærer skal få skattelette? Jeg bare spør.

Jeg leser i regjeringens forslag til statsbudsjett for 2015 at Kunnskapsdepartementet foreslår endringer i både hvordan grunnstipendet og borteboerstipendet skal utdeles. Dette er jeg sterk kritisk til med tanke på hvor mange elever som faktisk er avhengige av disse stipendene, særlig her i den nordlige delen av landet hvor det ofte er langt mellom skolen og hjemstedet til eleven. Jeg håper derfor at regjeringen revurderer dette.

LES MER: Det vokser frem et klasseskille mellom byungdom og distriktsungdom

Når grunnstipendet utdeles i dag regnes kun inntekten til den forsørgeren eleven bor sammen med. Dette kan være begge foreldrene eller bare den ene forelderen. Inntekten til en eventuell steforelder regnes også med. I forslaget til budsjett skal inntekten til begge foreldrene legges til grunn, uansett om du kun bor sammen med en av dem. Dette vil dermed bety at hvis du bor sammen med bare en av foreldrene dine vil likevel den andre forelderens inntekt telle med. Dette gjelder uansett hvor mye din mor og din far tjener. Se for deg at du bor sammen med din enslige mor med lav inntekt. Faren din har du aldri møtt. Han tjener veldig bra, men har aldri gitt deg noen penger. Likevel vil hans inntekt inngå i regnestykket for ditt grunnstipend.

Ganske utrolig, eller hva?

LES MER: Ting jeg skulle ønske jeg visste dag jeg gikk på videregående

Borteboerstipendet er viktig for oss som er nødt til å flytte for å gå på skole. I dag ligger dette på 40.000 kroner årlig. Dette gjør at elever som bor borte får litt over 3000 kroner i måneden, siden det gis mer i stipend i august og januar. For mange er dette det eneste stipendet de får, utenom utstyrsstipendet som alle får en gang i året. Forslaget fra regjeringen er å behovsprøve dette stipendet. Det vil si at inntekten til foreldrene dine skal legges til grunn for hvor mye du får. I regjeringens forslag vil minstesummen en elev kan få per måned senkes til 2049 kroner. For mange er dette en nedgang på over 1000 kroner i måneden. Dagens stipend dekker ikke en gang i nærheten av hva det koster å bo for seg selv i dagens Norge. Hvordan i all verden er det meningen at det nye stipendet da skal dekke noe som helst?

Dersom regjeringen lar dette forslaget gå igjennom vil det være som å skyte seg selv i foten. Vi sliter allerede i dag med høyt frafall i den videregående skolen. Tror virkelig regjeringen at lavere stipend vil motivere flere til å fullføre videregående? For hva er vel vitsen med å flytte vekk hjemmefra for å gå på videregående dersom man ikke har råd til et sted å bo? Er det ikke like greit å gi opp før man har begynt?

Jeg tror faktisk ikke at det hadde fristet så mye for meg å fullføre videregående dersom jeg visste at jeg ikke kom til å ha råd. Dette synes jeg burde være en tankevekker for regjeringen. Jeg mener at forslaget må trekkes tilbake, og håper at de andre partiene på Stortinget kjemper for dette. For vil man virkelig ødelegge for framtidens Norge på denne måten bare fordi noen milliardærer skal få skattelette? Jeg bare spør.

LES OGSÅ: Det er ikke mange unge fiskere som kan kjøpe både bot og kvote samtidig

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse