Annonse

Lærer - en menneskerett?

Med middels innsats og motivasjon kan mange klare kravet om karakteren 4 i matematikk.

Det kreves fra i år at de som vil inn på lærerutdanninga, må ha minst karakteren 4 i matematikk. Slikt blir det bråk av. Ungdom som etter endt utdanning kan bli gode lærere, stenges ute på grunn av en dårlig matte-karakter fra videregående. Urettferdig og meningsløst, blir det hevdet med sterk utestemme. Også noen av dem som snakker varmt om hvor viktig det er å ha gode lærere, er kritiske til karakterkravet. Men de er likevel enig om at læreryrket er blant de viktigste yrkene, og ivrer for at læreren må få høyere status slik at yrket igjen blir attraktivt for de unge.

Det kan være grunn til å minne om at en 4 fra videregående skole ikke er i nærheten av toppkarakter. Med middel innsats og motivasjon kan mange klare dette kravet. Såpass kunnskaper i matematikk er nødvendig i svært mange yrker, og selvfølgelig også i læreryrket. Matematikk er et av basisfagene, og ferdigheter i regning kommer til nytte i alle andre fag.

Karakterkrav ved opptak er vanlig til mange studier. Antakelig kan du bli en bra lege med karakteren 3 i matematikk fra videregående skole, men ingen har foreløpig tenkt å gjøre noe med det.  Da er det vel heller ikke noen grunn til å senke karakterkravet i lærerutdanninga? Det er ikke en menneskerett å bli lærer!

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse