Annonse
NORSK-UKRAINSK MØTE: PhD-stipendiat Olga Iermolenko fra Universitetet i Nordland er fra Kiev, men bor og arbeider i Bodø. Tirsdag ettermiddag fikk hun en samtale med statsminister Erna Solberg om en fersk guide for dem som vil gjøre business i Ukraina. Mellom dem: Direktør Frode Mellemvik fra Nordområdesenteret ved Handelshøgskolen i Bodø, Universitetet i Nordland.

- Laks er det norske IKEA

«Salmon is the Norwegian IKEA», sier statsminister Erna Solberg

Olga er klar: - Vær på vakt overfor korrupsjonen. Den er fortsatt et problem.

Norsk Sjømatråd inviterer til mottakelse i Kiev, og statsministeren kaster glans. Dessuten er hun sulten etter en dag som norgesambassadør i det som pleide være en rik europeisk stormakt. Erna Solberg hadde med seg løfter om økonomisk støtte til Ukrainas hovedstad. Pluss påminnelser om at økonomisk vekst forutsetter handel.

- Jeg kommer fra en by som er blitt rik på handel, legger hun til, og det er altså «vår tørrfisk» bergenseren snakker om.

Tidligere på dagen har Erna åpnet et fiskeutsalg i Kiev, og også under «Norwegian-Ukrainian Business Forum» er fisk på dagsordenen; i fjor eksporterte Norge sjømat for 1300 millioner kroner til Ukraina. En annen sesjon handler om kompetanse. Ingen norske akademiske institusjoner har mer med Ukraina å gjøre enn Universitetet i Nordland, så det er Nordområdesentreret ved UiN som står for konferansens kunnskapsbit.

Kompetanse og handel. Mens statsministeren inntar noe av det beste av norsk sjømat, benytter stipendiat Olga Iermolenko smutthullet som byr seg frem; hun overrekker Erna to ferske businessguider: Om Norge for ukrainere og om Ukraina for nordmenn.

Olga er fra Kiev, men bor i Bodø, der hun arbeider med sin doktorgradsavhandling. Innimellom er hun prosjektleder for de to veiledningsbøkene, og statsministeren spør: - Hvilket råd du vil gi til norske bedrifter som vil handle med Ukraina?

Olga er klar: - Vær på vakt overfor korrupsjonen. Den er fortsatt et problem.

Men det kan være blitt bedre. Det tror i alle fall Geir Ove Ystmark i Fiskeri- og Havbruksnæringens Landsforening. Han opplever at klimaet for åpent å snakke om problemet er et helt annet enn for kort tid siden – i alle fall i det politiske toppmiljøet. 

Ting endrer seg raskt. Det er bare ett år siden de proeuropeiske opptøyene begynte på Maidanplassen. De førte til et regimeskifte i rett retning, riktig nok på en måte som noen hver hadde vært kritisk til, var det ikke for at vinden blåste vestover. Fortsatt er det en svak vind mot Europa på uavhengighetsplassen i Kiev, men noen fønvind er det knapt snakk om. Det er surt på Maidanplassen også i november i år, men det er ro, orden og en vennlig tone.

Bare få mil lenger øst er stemningen amper, i den delen av Ukraina som Obama grubler på om han skal tørre si er utsatt for en «invasjon», og da av en helt annen karakter enn den som de romslige norske delegasjonene i Kiev representerer i Grand Hyatt Hotels mest storslåtte saler, på innsiden av sikkerhetskontrollens aller trangeste nåløye, rundt bord som bugner av lekkerbiskener av en kvalitet som kjøttbollene på Ikea aldri vil nå – ikke engang  til halesporden.

Bård Borch Michalsen er senior kommunikasjonsrådgiver ved Nordområdesenteret, UiN

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse