Annonse
VENTER PÅ KLARSIGNAL: Her i Langsundet mellom Ringvassøy og Reinøya er tunnelen planlagt.

Langsundforbindelsen og mangel på ryggrad

Er reindriften virkelig viktigere enn en hel kommunes framtid?

Er reindriften viktigere en Karlsøy kommune sin framtid som en «vekst kommune»

Langsundforbindelsen er et stort eksempel på hva som skjer når enkelte byråkrater ikke klare å «få ut fingeren» i enkelte byggesaker. Tunnelen kan gi Karlsøy Kommune en lysere framtid, men prosjektet har vært preget av mye forsinkelser og dilemmaer. Noe av det «ferskeste» er reindriften på Reinøya.

Langsundforbindelsen har et stort potensial til å bli en viktig økonomisk «ryggrad» i Karlsøy Kommunes kropp, med transport av fisk og matvarer ifra Reinøya og til markedene i Tromsø, og andre steder i Norge og verden, men har blitt et prosjekt som har fått «klarsignal» og «byggestart i løp av…» hvert år. En slik stor offentlig «nøling» koster staten og kommunene tid, penger og ressurser.

Karlsøy kommune har et stort potensial økonomisk. Vi har enorme fiskeressurser «rett utanfør stuedøra» og turistnæringen er i vekst. Men frustrasjonen trer inn når man ser at de ikke blir utnyttet effektivt nok. Og det er nettopp der kommunal infrastruktur spille en stor rolle med å «sy øyriket sammen».

Men, det kan jo også stilles spørsmål til samiske «reinbaroner» fra Finnmark, som trør inn bremsen på næringsutviklingen til en kommune i et annet fylke. Og at «Samiske Rettigheter» overskrider lokalbefolkningen i Karlsøy. Men noe av det mest frustrerende, er at de ikke kan tillate at under 1% av en 147 km2stor  øy skal brukes til noe annet en reineiernes «private» beiteområde, og ikke minst at de velger å «forsvare» vestkysten av øya, som er den minst fruktbare og den mest berørte delen av øya.

Så uansett, reindriften vil kunne minske på øya. Men vi må kunne stille spørsmål. Er reindriften viktigere en Karlsøy kommune sin framtid som en «vekst kommune». Og er vi villige til å si nei til et prosjekt som har vært planlagt i over 20 år?

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse