Annonse
LANDLIGGE: Ved kaia i Bergen ligger vår flåte av fregatter. Den ene er fratatt deler slik at de andre skal kunne fungere. Foto: NTB Scanpix

Ikke så mye igjen å debattere

En annen vurdering av kjøp hadde muligens kunnet gi mer penger til landbaserte styrker, også i nord.

Det har ikke vært mangel på begrunnede kritiske innspill til langtidsplanen, særlig fra Troms. Nå hevdes det at det omfangsrike ”Tromsdokumentet” den politiske strategien for Forsvaret i Troms, der fylkesrådsleder Cecelie Myrseth har spilt en vesentlig rolle, ikke har vært riktig strategi for å oppnå den ønskelige tilstedeværelse av Forsvaret i Troms, og i nord. Unison tilslutning av ordførerne i fylket til en ikke riktig strategi. Hva som er riktig strategi, sies det imidlertid ikke noe om.

Når man så får vite fra Høyres saksordfører for langtidsplanen i Stortingets Forsvars- og utenrikskomite at Arbeiderpartiet og Høyre har oppnådd enighet om de tre viktige delene i langtidsplanen, kampflykjøpet, nye maritime patruljefly samt nye ubåter, så er det jo ikke så mye igjen å debattere. Som det også er fremholdt, så er det i hele landet lokalsamfunn som vil ha sitt, og erfaringsmessig vet man hvordan slikt går seg til. Innbyggertall og stemmer er viktig, og så får man flikke litt her og der for å berolige, dog uten å la seg svinebinde av påstander om næringsmessige og ressursrike områder, og iblant noe så diffust som strategi.

Forsvarsminister Ine Eriksen Søreide forteller at en ”rotasjonsordning” med 300 amerikanske marinesoldater på norsk jord i realiteten er en videreføring av langvarig norsk politikk, og Arbeiderpartiets Anniken Huitfeldt stiller seg positiv til USA-planene for dette. ”Rotasjonsordningen” sørger for at det ikke kan bli en ”permanent” tilstedeværelse av et annet lands tropper på norsk jord. Det er med andre ord ingen mulighet for norsk pensjonsordning for de roterende tilstedeværende. Fremskrittspartiets Christian Tybring Gjedde har et noe advarende syn på saken. Vår store nabo i øst kan bli irritert og kanskje mer enn det. Likevel, det ender nok opp med at vi på 17. mai fremdeles kan rope hurra for både frihet og selvstendighet.

Ved kaia i Bergen ligger vår flåte av fregatter, ja, unntatt en som er fratatt deler slik at de andre skal kunne fungere. Kanskje man burde satse på tyskerne denne gang, eller svenskene, med de nye ubåtene.

De sagnomsuste flyene F-35, som vi skal kjøpe, utviklet i årevis for enorme beløp, viser seg fremdeles å ha problem. Halvparten av de ankomne får ikke drivstoff frem til motoren slik at de kommer seg opp fra bakken. Og det påstås hårdnakket at de ikke kan utsyres med moderne våpensystem, noe visstnok svenskenes Jas Gripen kan bære, og så kunne man visstnok få ca 2 svenske kampfly for 1 amerikansk med svært høy lyd, når motoren får drivstoff. Vel nok kan man skremme mye med høy lyd. Tyskerne hadde jo under siste krig sin Stukas.

En annen vurdering av kjøp hadde muligens kunnet gi mer penger til landbaserte styrker, også i nord. Men den vurderingen er jo nå uaktuell. Vurderingen om kjøp er gjort.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse