Annonse
Cecilia Brækhus (t.v.) og Myriam Lamare fra Frankrike bokser tittelkamp i weltervekt-klassen under Nordic Fight Night i Frederikshavn lørdag kveld. Brækhus vant kampen på poeng. Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix

Latterlige forbud?

Flertallet vil videre framheve at nærmere 90 prosent av utøverne blir rammet av skader som svært ofte får kroniske følger. Dette er i hovedsak hode- og hjerneskader, og det er skader det ikke er mulig å trene seg opp til å tåle.

Fremskrittspartiets Ungdom lover oppheving av det de kaller «latterlige forbud». Forbud mot pokerspill og proffboksing er to av disse. I et innlegg i Nordlys den 12. april skriver Lenvik FpUs leder Tonje Lavik at disse forbudene er vedtatt av og under den rødgrønne regjeringa.

Forbudet mot pokerspill fikk vi i sin tid ved bestemmelser i den gamle straffeloven av 1902. Proffboksing vedtok Stortinget forbud mot i 1981. Den rødgrønne regjeringa var da verken påtenkt eller etablert. Det vitner da om en smule kunnskapsmangel når FpU prøver å gi den rødgrønne regjeringa opphavsretten til disse forbudene. 

Om nevnte forbud i dag bør opprettholdes, kan sikkert diskuteres. Men å kalle forbudene for «latterlige», er lite saklig. En gjennomgang av forbudet mot profesjonell boksing kan i så måte være illustrerende.

Nordisk råd anbefalte på sin sesjon i mars 1969 regjeringene i de nordiske landene å forby profesjonell boksing. Sverige innførte slikt forbud i 1969. I Norge sluttet både Norges Idrettsforbund og Norges Bokseforbund seg til at forbud også ble innført i Norge. Seksjonen for idrettsmedisin ved Norges Idrettshøgskole ved høyskolelege Helge Dyre Moen uttalte følgende i et notat:

«Profesjonell boksing, slik den har vært drevet i tidligere år, og også drives i dag, medfører en betydelig risiko for akutt hjerneskade med risiko for kroniske følgetilstander eller eventuelt akutt død. Ut fra en medisinsk vurdering er risikoen for utøverens helse i profesjonell boksing så betydelig at slik aktivitet bør forbys.»

Et stort flertall på Stortinget vedtok så i 1981 forbud mot proffboksing. Fremskrittspartiet har seinere ved flere anledninger fremmet forslag om oppheving av forbudet, men har hver gang blitt nedstemt. I 2011 uttalte flertallet i kulturkomiteen følgende i forbindelse med at Fremskrittspartiet på nytt hadde fremmet forslag om å oppheve forbudet:

«Flertallet vil peke på at i perioden 2000-2006 er det rapportert om 65 dødsfall i ringen eller direkte i forbindelse med boksing. Det er samme antall dødsfall som ble rapportert i periodene 1970-1976. Om lag 80 prosent av dødsfallene rammet profesjonelle boksere. Flertallet mener dette dokumenterer at selv om den medisinske overvåkningen i dag er streng, kan ikke de alvorlige helseskadelige konsekvensene av profesjonell boksing elimineres gjennom medisinsk overvåkning.

Flertallet vil vise til at den framlagte medisinske rapporten dokumenterer at profesjonell boksing er langt farligere enn amatørboksing. Risikoen for å bli drept i direkte forbindelse med boksing er ca. 35 ganger større i profesjonell boksing.

Flertallet vil videre framheve at nærmere 90 prosent av utøverne blir rammet av skader som svært ofte får kroniske følger. Dette er i hovedsak hode- og hjerneskader, og det er skader det ikke er mulig å trene seg opp til å tåle. En større systematisk gjennomgang av faglitteraturen har konkludert med at det er tilstrekkelige bevis for at det er en sammenheng mellom profesjonell boksing og utvikling av kronisk traumatisk hjerneskade.»

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse