SKADESTUE: Når Helsetilsynet konstaterer at det i den aktuelle saken er begått en rekke lovbrudd, og manglende avviksrapportering har vært påvist i flere tilfeller uten at det har ført til synlige forbedringer over tid, er det ledelsen på UNN som må ta ansvaret. Arkivfoto

Ledelsesansvaret på UNN

En så overmåte viktig institusjon for hele landsdelen må få ryddet opp i denne situasjonen og kjempe for å løfte tilliten og omdømmet sitt.

Historien om de dramatiske hendelsene på ei skadestue på UNN, som Nordlys brakte sist lørdag, er både trist og svært urovekkende. En skadet pasient på 58 år blir brakt til sykehuset og dør kort tid senere etter at det blir gjort fatale feil fra teamet som sto for behandlingen. Forholdene skal ha vært svært kaotiske på skadestua, bl.a. med en rekke personer til stede som ikke hadde noen rolle i behandlingen.

Helsetilsynet har laget en 60 siders rapport som er sjokkerende lesning, og der reises det en omfattende kritikk mot sykehuset. Det konkluderes med at pasienten ikke fikk forsvarlig helsehjelp. Men på toppen av dette ble ikke de pårørende informert om feilbehandlingen av familiefaren, noe som fikk store konsekvenser for de etterlatte. Sønnen som fant faren skadet har i to år trodd at det var hans feil at faren døde, fordi han først ringte feil nummer da han skulle tilkalle hjelp. Hva denne psykiske belastningen har kostet gutten som i dag er 15 år, kan man knapt forestille seg.

Dessverre inneholder historien enda verre elementer. For det ulykkelige utfallet av behandlingen førte ikke til at det ble skrevet avviksrapport om saken. En ting er at det blir gjort feil, men at feilene feies under teppet er nesten ikke til å tro. Marit Hermansen, som er president i legeforeningen, sier det slik: «Alvoret i denne saken er åpenbart. Helsetilsynet har påvist en rekke lovbrudd ved det største sykehuset i Nord-Norge. Man melder ikke, lærer ikke og følger ikke opp de pårørende. Dette er dramatisk, og jeg forventer at styret nå griper inn». Hermansen tilføyer at denne saken ikke er noen enkeltstående hendelse, men føyer seg inn i en rekke lignende saker på UNN, uten at ledelsen har tatt grep for å forbedre sikkerhetskulturen på sykehuset.

I intervjuet som Nordlys gjorde med UNN-direktør Tor Ingebrigtsen, som også ble publisert lørdag, sier direktøren at det var en feilvurdering av en av hans underordnede som førte til at saken ikke ble registrert som avvik. Dermed peker han nedover i systemet. Det må oppfattes som at han plasserer ansvaret hos noen andre, noe som er lite tillitvekkende. En slik sak fører uvegerlig til at allmenheten føler dyp uro, og den svekker selvsagt sykehusets omdømme. Når Helsetilsynet konstaterer at det i den aktuelle saken er begått en rekke lovbrudd, og manglende avviksrapportering har vært påvist i flere tilfeller uten at det har ført til synlige forbedringer over tid, er det ledelsen på UNN som må ta ansvaret.

UNN har i lang tid fremstått som en arbeidsplass der det hersker betydelig uro, og skarpe konflikter har fått lov å utvikle seg på flere felt. Dette er et problem som sykehuset UNN ikke kan leve stort lenger med. En så overmåte viktig institusjon for hele landsdelen må få ryddet opp i denne situasjonen og kjempe for å løfte tilliten og omdømmet sitt. Dette er et klart ledelsesansvar. Det er på høy tid at ledelsen begynner å forstå alvoret i dette. Og gjør noe med det.

Nordlys sine lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og faste kommentatorer. Gruppen ledes av politisk redaktør.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Nordlys overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Annonse