Annonse
ULIK TILNÆRMING: Ap-toppene Gunnar Wilhelmsen og Helga Pedersen har helt motsatte budskap om hvordan Troms og Finnmark kan bygge et fellesskap.

Tid for forsoning

Mens noen har budskap som forsøker å samle, fortsetter andre å splitte.

Aps ordførerkandidat i Tromsø, Gunnar Wilhelmsen, vil dele halvparten av Troms Kraft-aksjene med Finnmark, mens kommunene i Troms beholder den andre halvparten.

Troms Fylkeskommune eier 60 prosent av Troms Kraft, en aksjepost som i dag er verdt flere milliarder kroner. Om Troms fylkeskommune ikke innen året bestemmer noe annet, vil aksjeposten fra 1. januar 2020 være eid av den nye regionen Troms og Finnmark fylkeskommune.

Wilhelmsen foreslår at halvparten av fylkeskommunens aksjepost bør bli med inn i ekteskapet, mens den andre halvparten deles ut til kommunene i Troms basert på en fordeling et utvalg kommer fram til.

Dette ser ut som et klokt kompromiss i en sak som er i ferd med å bli en verkebyll før sammenslåingen. Også i andre nye regioner har verdiene i kraftselskapene skapt splid. Store verdier som er bygd opp gjennom mange år, står på spill. Derfor er dette et forsonende og raust budskap fra Ap-politikeren Wilhelmsen. Som tar utgangspunkt i at Tromsø ønsker å være en raus storebror i den nye regionen.

Det står i skarp kontrast til hardkjøret fra Wilhelmsens partifeller i Øst-Finnmark. Med Helga Pedersen i spissen krever flere kommunepartier omkamp om avtalen som nylig ble inngått mellom fylkesstyrene i Troms og Finnmark Ap.

Avtalen mellom de partiene ligger også til grunn for arbeidet i fellesnemnda, der Ap har flertall.  Løsningen er balansert og gir rom for å spre og desentralisere makt. Det er en forutsetning når det krevende arbeidet med å bygge sammen en ny region starter.

Kravet fra Øst-Finnmark kan enkelt oppsummeres med at alt handler om Vadsø. Til tross for at Vadsø har blitt hovedsete for det nye fylkesmannsembetet, ønsker man i tillegg status som regionhovedstad og administrasjonssenter for en sammenslått fylkeskommune.

Den tidligere nestlederen og parlamentariske lederen i Ap kunne og burde – med sin brede politiske erfaring - blitt en ressurs for den nye regionen. I stedet virker det som Pedersen gjør alt hun kan for å ende opp som et symbol på varig splittelse mellom Troms og Finnmark.

I Agnar Kaarbøs bok “Politisk lederskap”, som kom ut i fjor, er Helga Pedersen intervjuet. Der vektlegger hun “evnen til å ikke sutre, og legge ting bak seg.” Hun etterlyser politiske ledere som kan “samarbeide og unngå opprør”. Kanskje Pedersen burde begynne å følge sine egne råd. 

Tiden er inne for å gjøre som partifellen Gunnar Wilhelmsen, og legge til rette for forsoning.

Nordlys sine lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og faste kommentatorer. Gruppen ledes av politisk redaktør.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse