Annonse
DYRT: I Tromsø kommunes seksjon for oppfølgingstjenester brukes det taxi for om lag 2 millioner kroner årlig, mens seksjonens 72 biler står uvirksomme store deler av døgnet. Arkivfoto: Yngve Olsen

Høyst unødvendig pengebruk

Når kommunen har en bilpark med hele 72 biler, er det oppsiktsvekkende at lite er gjort for å koordinere og optimalisere bruken av dem.

Bare innen én seksjon i kommunen, seksjon for oppfølgingstjenester, ble det i 2017 brukt nærmere 2 millioner kroner på taxi.

Tromsø kommune leter på spreng etter tiltak for å kutte kostnader. Bakgrunnen er de store budsjettoverskridelsene på enkelte sektorer, og helt spesielt pleie og omsorg. Det man har avdekket så langt, er at her bør det være betydelige summer å spare.

Bare innen én seksjon i kommunen, seksjon for oppfølgingstjenester, ble det i 2017 brukt nærmere 2 millioner kroner på taxi. Det var ansatte som hadde transportbehov til og fra oppdrag, og brukere som benyttet kommunale tjenester og tilbud.

Det hadde kanskje vært lite å utsette på dette, dersom det ikke hadde vært for at det finnes et langt rimeligere tilbud enn taxi. For seksjonen har faktisk en bilpark på hele 72 kjøretøy, som står uvirksomme store deler av døgnet! Årsaken til det er vansker med å koordinere bilene, som er i bruk på forskjellige tidspunkt.

Når man har en bilpark med hele 72 biler, er det oppsiktsvekkende at lite er gjort for å koordinere og optimalisere bruken av dem. Det er lenge siden det kom teknologi på markedet som gjør slik planlegging enklere. Men det er samtidig godt å se at kommunen tar grep om problemet.

Det er på områder som dette at det trolig er mye penger å spare, samtidig som det ikke går ut over de som har behov for kommunale tjenester, eller kommunens daglige drift. Innsparing og effektivisering bør gjøres på nettopp områder som dette, selv om det fordrer at gamle vaner kanskje må endres.

Nå vil kommunen samle trådene ved å etablere et eget transportkontor for seksjonen som skal sikre mer effektiv bruk av kommunens biler. Å ha 72 biler stående parkert store deler av døgnet er dårlig ressursutnyttelse.

Med de store underskuddene kommunen har på enkelte sektorer, er administrasjonen ganske enkelt nødt til å snu alle steiner for å finne muligheter for besparelser. Administrering av tjenester er et bra sted å begynne. Alternativet er i ytterste konsekvens å redusere på kommunale tilbud og tjenester. Det er en svært dårlig løsning.

 

Nordlys sine lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og faste kommentatorer. Gruppen ledes av politisk redaktør.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse