Annonse

Nok er nok. Simo Valakari må fjernes som trener i TIL.

Prosjekt Valakari har slått fullstendig feil, og vi tror det beste er om kontrakten avsluttes med umiddelbar virkning, mener Nordlys.

Hvis man tror at en fotballklubb er en hvilken som helst arbeidsplass, tar man grundig feil. Fotball er en prestasjonsrettet virksomhet, og når resultatene uteblir, skal og må det få konsekvenser. Slik er toppidrettens natur.

Sannheten er at Tromsø Idrettslag har vært ute av kurs i en årrekke. De største sponsorene må nå ta ansvar for å rydde opp i styret, i administrasjonen og i den sportslige ledelsen.

Det må defineres hvilken kompetanse som trengs for å drive klubben videre. Det er i og for seg positivt at nåværende styreleder har åpnet for at AS-modellen kan fortsette. Det er viktig for å få inn ny kapital og et nytt eierskap.

Jobben er ikke gjort over natta. Men den må uansett starte med å avslutte kontrakten med hovedtrener Simo Valakari.

Det er ikke bare resultatene som har vært for svake med Valakari. Spillemessig har laget hatt en negativ utvikling over lang tid. Her har Valakari vært hodeløs med sin filosofi, til tross for at han ikke har hatt materiale til å spille den fotballen han ønsker. Det fullstendig absurde sluttpunktet for dette var søndag, da ballen ble trillet på kryss og tvers i eget forsvar i fem centimeter nysnø.

TIL har også feilet oftere enn de har lykkes på overgangsmarkedet de siste sesongene. Det må flere enn Valakari ta ansvaret for, ikke minst sportsdirektør Svein-Morten Johansen. Men til syvende og sist har hovedtreneren ansvar også for de spillerne som hentes inn, og hvordan han får ut potensialet i den spillergruppa han til enhver til råder over.

Finnen har i det i hele tatt stått for en helt annen retning enn vellykkede TIL-trenere som Per-Mathias Høgmo, Terje Skarsfjord, Steinar Nilsen, Tommy Svensson og Torkild Brakstad. TIL spiller ikke TIL-fotball.

Sammen med sportssjefen, og med styrets støtte, har Valakari ledet et halsbrekkende eksperiment hvor han har fått lov til å radbrekke TILs arvestoff.  Vi er helt enige med TIL-legendene Nils Solstad og Ole Martin Årst: At klubbens styre og administrasjon ikke har korrigert dette, men i stedet belønnet en mislykket fotballfaglig tilnærming med nye kontrakter til trenerne, er intet mindre enn sjokkerende. Det skaper inntrykk av at man på Alfheim beskytter hverandre og barrikaderer seg mot verden utenfor.

Det er ikke lenger vondt å være motstander på Alfheim. Det er mye vondere å gå på Alfheim for de som fortsatt er glade i klubben.

TIL har et udiskutabelt potensial til å være en toppklubb i Norge. Toppfotballkulturen finnes, og har eksistert i over 35 år. Ressursene finnes, men TIL må jobbe steinhardt med å gjenvinne gunst i sin egen by.

Vi tror den jobben skjer best ved å satse på lokale krefter, som publikum har et forhold til. Det gjelder både på spillersiden og i trenerteamet. Valakari vil ikke være i stand til å skape den begeistringen som skal til for at TIL blir hele Tromsøs lag igjen.

Nok er nok. Simo Valakari  har fått nok sjanser. Å la ham fortsette er en fallitterklæring. Dersom TILs styre ikke tar dette inn over seg, betyr det i praksis at klubben vender ryggen til publikum. Enhver gjenreisning starter med ny grunnmur.

Nordlys sine lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og faste kommentatorer. Gruppen ledes av politisk redaktør.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse