Annonse
SVEKKET TILLIT: Når det kommer til akuttberedskap og en tjeneste som skal berge livene til alvorlig syke og hardt skadde mennesker, må vi vite at vi kan stole på tjenesten. Det har vi ikke gjort de siste dagene. Foto: Luftambulansetjenesten / Øystein Eugene Hermstad

Gransking og ny vurdering nødvendig

Beredskapskrisen i luftambulansetjenesten er en av de største skandalene i helsevesenet de siste årene. Befolkningen bør derfor kunne ta det som en selvfølge at Stortinget gransker saken, og at en offentlig overtakelse vurderes.

Svikten i beredskapen den siste tiden er så alvorlig, at både granskning av hele anbudsprosessen, samt en ny vurdering av hvem som skal stå for driften av tjenesten, er helt på sin plass.

Senterpartiet ber Stortinget granske beredskapskrisen i luftambulansetjenesten. Det sa partileder Trygve Slagsvold Vedum i et intervju med Nordlys forleden. Han tok også til orde for at denne tjenesten må driftes av det offentlige, på linje med bilambulansene.

Svikten i beredskapen den siste tiden er så alvorlig, at både gransking av hele anbudsprosessen, samt en ny vurdering av hvem som skal stå for driften av tjenesten, er helt på sin plass. Beredskap er et offentlig ansvar, og situasjonen den siste tiden har dessverre vist oss hvor vanskelig det kan være å innfri ansvaret når driften er satt ut til private.

Konkurranseutsetting og private aktører innen offentlige tjenester, også i helsevesenet, kan i mange sammenhenger gi et bedre tilbud og mer valgfrihet for innbyggerne, men når det kommer til akuttberedskap og en tjeneste som skal berge livene til alvorlig syke og hardt skadde mennesker, må vi vite at vi kan stole på tjenesten. Det har vi ikke gjort de siste dagene.

Når tilliten til offentlige tjenester som er avgjørende for liv eller død blir svekket, gjør det oss utrygge og urolige. I siste instans kan det svekke tilliten til velferdsstatens evne til likebehandling og til den politiske modellen som har vært en stor suksess for det moderne Norge. Troen på at vi får hjelp når vi trenger det aller mest, er basisen for oppslutningen om velferdsstaten.

Nå tåler vi ikke flere uregelmessigheter og episoder med en ambulansefly-flåte som, enten det gjelder pilotmangel eller tekniske feil, ikke kan være på vingene 24 timer i døgnet. Folk har krav på livreddende tjenester, uansett hvor de bor i landet. Nå må det leveres.

Hvordan kunne vi havne i denne situasjonen? Hva gikk galt? Det får vi ikke vite med mindre saken blir gransket i sin fulle bredde. Anbudsprosessen er svært viktig i denne sammenheng. Den var det mye støy rundt, og det er fremdeles mange spørsmål rundt den. Kompetanse og kvalitetssikring er stikkord. Hvorfor kunne man ikke sikre kvalitet og kontinuitet via virksomhetsoverdragelse, slik det offentlige gjør i de fleste andre endringer av operatører i transportsektoren?

Beredskapskrisen i luftambulansetjenesten er en av de største skandalene i helsevesenet de siste årene. Befolkningen bør derfor kunne ta det som en selvfølge at Stortinget gransker saken.

 

Nordlys sine lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og faste kommentatorer. Gruppen ledes av politisk redaktør.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Nordlys overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Annonse