Annonse
KONGEN: Nyttårstalene til kong Harald har blitt verdt å høre på. Han snakker til, og ser, mennesker i hele landet, og i alle aldre.

To ledere - to nyttårstaler

Selv om regi og fremføring blir holdt innenfor en nokså rigid og ganske stiv ramme, klarer Kongen likevel å fremføre sitt budskap på en måte som oppleves som både ærlig, varm og ekte engasjert.

Statsminister Erna Solberg holdt sin andre nyttårstale og hadde i året som var gått heldigvis innsett at hun kanskje ikke burde utelate klimaproblematikken fra talen.

Nyttårsaften holdt kong Harald en av sine beste nyttårstaler. Kongen (og hans taleskrivere/rådgivere) har funnet en form som gjør at budskapet fra vårt statsoverhode blir forstått av de aller fleste, både store og små.

Selv om regi og fremføring blir holdt innenfor en nokså rigid og ganske stiv ramme, klarer Kongen likevel å fremføre sitt budskap på en måte som oppleves som både ærlig, varm og ekte engasjert.

Kong Harald viste i år igjen at han evner å se det store i det lille, se enkeltmennesket samtidig som han ser de sosiale nettverkene som utgjør samfunnet vårt. I år fortalte han om barnehageungene han hadde hatt på besøk i året som gikk, som hadde med seg sine egne forslag til grunnlovsparagrafer.

Kongens tale ble bygd rundt tre av disse, at vi skulle si snille ord til hverandre, at vi alle måtte ta vare på jorda vår og at store barn måtte hjelpe små barn. Kongen løftet barnas enkle ønsker, utdypet dem og ga dem kraft. 

Tidligere i romjula, i en av kavalkadene som skulle speile nyhetsåret 2014, var 200-årsjubileet for grunnloven og 100-årsmarkeringen for starten av første verdenskrig behørig trukket frem.  Men Kongen glemte ikke, som NRK gjorde,  at det i 2014 også var syttiårsmarkering for nedbrenningen av Finnmark og Nord-Troms.

Kong Harald minnet oss på at det fortsatt bor mennesker i nord som husker hvordan det var å være flyktninger. Han trengte ikke å si så mye mer om saken.

Statsminister Erna Solberg holdt sin andre nyttårstale og hadde i året som var gått heldigvis innsett at hun kanskje ikke burde utelate klimaproblematikken fra talen.

Solberg pekte på det viktige klimatoppmøtet i Paris som skal avholdes i år, og sa at Norge måtte være en pådriver for å få til en internasjonal avtale. Statsministeren var klar på at også Norge måtte kutte sine klimautslipp. 

Da gjenstår spørsmålet om hvordan Solberg-regjeringen har tenkt å få det til i praksis. Foreløpig har det kommet mye snakk om et «grønt skifte» fra Høyre-hold. Vi håper vi ikke trenger å vente til neste  nyttårstale for å få vite hvordan det konkret skal virkeliggjøres.

Nordlys sine lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og faste kommentatorer. Gruppen ledes av politisk redaktør.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse