Annonse
STENG DRIFTA: Alfheim svømmehall bør stenge dørene for å spare kommunen for penger. Foto: Yngve Olsen

Legg ned Alfheim svømmehall

Nå letes det med lys og lykter etter sparetiltak som ikke vil smerte. Noen er helt åpenbare.

Tromsø kommunes politikere står overfor en kraftanstrengelse. Sammen må de finne tiltak som sikrer velferd og tjenestene i kommunen, samtidig som de skal spare penger.

Tiltakene som kom på bordet fra opposisjonspolitikerne i Høyre, Kristelig Folkeparti og Fremskrittspartiet i oppvekst- og utdanningsutvalget denne uka, er kloke og nødvendige. Gunnar Wilhelmsen (Ap), Pål Julius Skogholt (SV), Barbara Vögele (MDG) og Marlene Berntsen Bråthen (SP) må lytte til Helga Marie Bjerke (KrF), Ida Gårseth Hov (Frp) og Sebastian Henriksen (H).

Det ene forslaget deres er å legge ned Alfheim svømmehall. 

Det andre er å selge Muségata 2 (Tromsø kunstforening). 

Begge er helt åpenbare tiltak og nødvendige. En kommune i økonomisk krise må kunne prioritere mellom det som er fint å ha og det man er nødt til å ha. Svømmebehovet dekkes i dag av Tromsøbadet. Forutsetningen for byggingen på Templarheimen var også å legge ned bydelsbassengene.

Man har på tross av dette holdt liv i driften på Alfheim. Den skal etter planen driftes ut 2020, men det er allerede varslet nedtrekk i driften. Det er ytterligere penger å spare ved å stenge ned nå.

I 2016 ble det brukt 1,5 millioner kroner for rette på «livsfarlige mangler» ved svømmehallen på Alfheim. En rapport fra 2013 konkluderte med at svømmehallen hadde et behov for en total oppgradering for 70-90 millioner kroner. 

Sammen med Ishavskatedralen og det tidligere fylkesbygget (nå NAV-bygget), er Alfheim svømmehall en av tre markante bygninger i byen, signert arkitekt Jan Hovig. Han var en av arkitektene som etter krigen tok fatt på store oppgaver i Nord-Norge. Dette var nyskapende og dristig arkitektur som det selvsagt er viktig å ta vare på. Fylkeskonservatoren varslet i høst fredning av bygget. Men det må ikke driftes når kommunen trenger midler til mer prekære oppgaver.

At Gunnar Wilhelmsen som ordfører fortsatt holder fast på å beholde Muségata 2, når det står UiT som kjøper står klar, er uforståelig. Det vil også være uforståelig for velgerne at man prioriterer dette framfor å skjerme kutt i barnevernet, skolen eller i helse- og omsorg.

Wilhelmsen må gi slipp på sin prestisje i saken. Tromsø kommune trenger at alle krefter drar i samme retning. Da må posisjonen være lydhø overfor alle gode forslag fra opposisjonen.

Nordlys sine lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og faste kommentatorer. Gruppen ledes av politisk redaktør.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse