Annonse
Tor Mikkel Wara fra Vadsø gjør politisk comeback som landets nye justisminister. Foto: First House

Legg fram kundelistene, Wara

Det er blitt et demokratisk problem at kommunikasjonsrådgivere går rett inn i rollen som statsråd eller statssekretær, uten å oppgi hvem de til dags dato har jobbet for.

Landets nye justisminister heter Tor Mikkel Wara. Den opprinnelige finnmarkingen, som en gang var Frps «wonderboy» og ansett for å være favoritt til å ta over ledervervet etter Carl I. Hagen, har dermed gjort et ganske uventet comeback i politikken.

Wara er et interessant og spennende valg. Han vil neppe vil skape like mye støy som sin forgjenger i statsrådstolen, skal vi dømme etter aktiviteten hans i sosiale medier.

Men på ett punkt kommer Wara til å møte motbør allerede før han får satt seg til rette. Det skyldes hans lange karriere som kommunikasjonsrådgiver. Wara kommer fra First House. Det gjorde Sylvi Listhaug også. Hun nektet å gi innsyn i egne kundelister da hun ble statsråd i 2013, og Wara forsvarte den gang hemmeligholdet hennes. Gjør han selv det samme nå, betyr det at vår nye justisminister holder sine tidligere oppdragsgivere hemmelig. Ergo får offentligheten ikke vite noe om eventuell inhabilitet i saker han får på bordet som statsråd.

Det er blitt et demokratisk problem at kommunikasjonsrådgivere går rett inn i rollen som statsråd eller statssekretær, uten å oppgi hvem de til dags dato har jobbet for. Kommunikasjonsbyråene bistår som kjent sine kunder også når det skal fattes politiske vedtak. Her er velgernes tillit avhengig av at politikerne viser åpenhet og at forholdene er transparente. Det blir de ikke dersom påtroppende statsråder og statssekretærer skal få fortsette praksisen med hemmelighold.

Tor Mikkel Wara er født i Karasjok i 1964 og oppvokst i Vadsø. Han ble tidlig politisk aktiv, og meldte seg inn i Frp som 15-åring. Som 18-åring ble han formann i Vadsø og Finnmark FpU, derfra gikk veien til stortinget i 1989, og bare to år seinere ble han valgt til nestformann i Frp. Han ble spådd en fortsatt lysende politisk karriere, men så skar det seg fullstendig mellom liberalistene i partiet, som Wara tilhørte, og den konservative og mer populistiske fløyen. Wara ble vraket som sekretær i stortingsgruppen, og valgte å forlate Stortinget i 1993, etter bare en periode. Han har imidlertid ikke holdt seg helt unna partipolitikken, han var rådgiver for Siv Jensen foran stortingsvalget i 2009.

Tor Mikkel Wara er utdannet økonom, og han har beholdt sin liberalistiske innstilling, selv om den er adskillig mindre vilter enn den han representerte i sin ungdom. Han har i intervjuer framholdt flyktningpolitikken som en av Frps suksesser, i den forstand at han mener andre partier har kommet diltende etter – i Frps retning. Og han har rost sin forgjenger, Sylvi Listhaug, opp i skyene og kalt henne en av de aller beste, fordi hun snakker i klartekst og tør å utfordre sine politiske motstandere.

I et intervju med VG for en tid tilbake redegjorde Wara for First House sin policy med hemmelige kundelister, og hvorfor han mener det er riktig. Men da var han ikke statsråd, det er han nå.  Med mindre Wara legger fram hvem han til dags dato har jobbet for, vet vi faktisk ikke hvilke bindinger landets nye justisminister kan ha. Det er et problem for oss alle, ikke minst for ministeren selv.

 

 

 

 

 

Nordlys sine lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og faste kommentatorer. Gruppen ledes av politisk redaktør.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse