Annonse
Nordlandssykehuset behandler PCI-pasienter i "kontortiden", som et dagtilbud. Her klargjøres en av de to PC-labene for undersøkelse. T.v. Anna Jojhanne Moen, Thor Trovik, Ole Johan Risvik og Michael Uchto. Foto: Tom Melby/Avisa Nordland

Legg ned PCI-senteret

Onsdagens styremøte i Helse Nord ga ny og sjokkerende innsikt i overskridelsene på siste byggetrinn ved Nordlandssykehuset.

Foreløpig er overforbruket på 330 millioner kroner, men ingen vet om det stanser der. Det kan komme mer, opplyste ledelsen i Helse Nord på styremøtet. Det er sannsynlig at overskridelsene vil ramme investeringer i resten av helseregionen.

Eierdirektøren i Helse Nord, Hilde Rolandsen, kalte saken en skandale. Spørsmålet er nå hvem som skal plukke opp regningen.

De som har skapt problemene og har ansvaret for at ting har kommet ut av kontroll, må være de første som tar kostnadene.

Alt annet vil være uakseptabelt. Da bør man starte med det som landsdelens fremste fagekspertise advarte mot og mener er unødvendig luksus, nemlig et PCI-senter ved Nordlandssykehuset som åpnet forrige uke. Ifølge Helse Nord vil det koste  inntil 20 millioner kroner i året å drifte senteret.

I tillegg vil det ifølge Helse Nord påføre landsdelens felles universitetssykehus (UNN) 17 millioner kroner i tapte inntekter hvert år når pasientgrunnlages svekkes.

Tilbudet i Bodø ble etablert til tross for at Helse Nord innrømmet at man ikke kan dokumentere økt helsegevinst, i form av bedre overlevelse eller livskvalitet for pasientene.

Man har allerede et tilbud ved Universitetssykehuset Nord-Norge (UNN) som samlet sett for landsdelen gir de beste resultatene i landet.  Sammenlikninger mellom de norske helseregionene, viser at Helse Nord hadde den høyeste overlevelsen i Norge både i 2017 og 2018, for alle typer hjerteinfarkt.

Så finnes det riktignok et forbedringspotensiale i ambulansetjenesten i hele Nord-Norge når det gjelder prehospital, blodproppløsende behandling.

Med den ukontrollerte pengebruken ved Nordlandssykehuset som bakteppe, bør man skjerme de mest nødvendige pasienttilbudene i landsdelen, og ikke opprette nye kostnadskrevende tilbud som ikke virker. Det er heller ikke bærekraftig å etablere et PCI-tilbud som er basert på dyre særavtaler  og innleie av legespesialister. 

Helse Nord har gjort en feil og gitt Nordlandssykehuset tillatelse til å overinvestere i et unødvendig behandlingstilbud. Det har ikke skjedd innenfor rammen av medisinskfaglige vurderinger.

Nå er tiden inne for å ta konsekvensen av dette. PCI-senteret må være en del av kostnadsbildet som justeres i tråd med oppryddingen etter det eierdirektør Hilde Rolandsen har kalt en skandale av et byggeprosjekt.

I og med at PCI inntil videre er et prøveprosjekt, bør det også være en enkel sak å avvikle det så raskt som mulig.

Det går en grense for hvor mye kan kan bruke på symboler, før man ber det nordnorske fellesskapet rydde opp i kaoset ved eget sykehus.

Nordlys sine lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og faste kommentatorer. Gruppen ledes av politisk redaktør.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse