Annonse
Saken om etablering av lakseoppdrett ytterst i Øyfjorden ligger i dag hos fylket. Jeg håper byråkratene der ser idiotien i det hele. Og sier NEI! med store bokstaver til prosjektet. Noe annet vil være galskap! Det er å håpe at fornuften vinner til slutt! skriver Jan Skogheim.

Lenvik kommune: Laksemilliardærenes lekegrind?

Tror dere Salmar og Norway Royal Salmon tar hånd om skole, eldreomsorg, infrastruktur, helse, barnevern, kultur etc.? Min spådom er, dessverre; Nei! Tåpenes tidsalder er visst ikke over.

Er Lenvik kommune laksemilliardærenes lekegrind? Spørsmålet er absolutt betimelig å stille seg når en ser hvordan flertallet i Lenvik kommunestyre legger seg flat for disse. Salmars planlagte etablering på Klubben i Lenvik er velkjent. Her går Lenvik kommune inn med mange millioner for å legge til rette for dem uten at de vet hvor mange arbeidsplasser det blir eller om disse vil skatte til Lenvik eller ei.

Det som mye verre er, og som politikerne i Lenvik helst holder tyst om, er Norway Royal Salmon ASA (NRS) sin planlagte etablering ytterst i Øyfjorden på Nord-Senja. Der planlegger de å etablere to halvt nedsenkbare merder med tilhørende forflåte med en biomasse på inntil 5.900 tonn (tilsvarer 1-1,5 millioner slakteferdig laks). Eller tyst blir vel ikke helt rett. De la riktignok ut noen permer om saken på butikkene i området. Det er det flertallet i kommunestyret i Lenvik kaller å informere sine innbyggere og ta de med på råd. Vel vitende om at penger fra Havbruksfondet fordrer årlig vekst i biomasse. Heller ikke her vet de ikke hvor mange arbeidsplasser det blir eller om disse vil skatte til kommunen.

Det som ikke er så kjent for de som ikke kjenner geografien i området er at fiskefeltet Klakkan, et av Norges rikeste kystnære fiskefelt, ligger rett utenfor. Et fiskefelt som også brukes av fiskere som ikke er fast stasjonerte på Senja, men som kommer fra hele landet. Rett innenfor (i selve Øyfjorden) finner vi Husøy, et av Norges viktigste fiskevær. For de som fikk med seg stormens herjinger på Nord-Senja, og spesielt i Øyfjorden under siste uvær, må det fremstå som rimelig vågalt (komplett idioti) å legge et slikt anlegg hit. En ting er laksen som kan rømme. Enda verre er det for de som skal jobbe der. På en fòrflåte og et anlegg som tåler henholdsvis maks 6,5 og 15 meter høye bølger. Verdt å nevne er at fyrlykta på motsatt side av Øyfjorden en gang ble tatt av bølger på 28 meters høyde. Dette er med respekt å melde reinspikket idioti. Et slikt anlegg har ingenting på et slikt sted å gjøre. For dette anlegget skal til alt overmål legges i inngangen til Øyfjorden. Der været er enda sterkere enn inne i fjorden der husene er bardunert fast i fjellet.

Det er smått utrolig, og ikke minst oppsiktsvekkende, at en slik etablering får lov til å skje uten at dette har vært ute på høring og at det ligger en uavhengig konsekvensutredning i grunnen for eventuelle vedtak. Like utrolig er det at ikke fiskerne, som bruker området, blir tatt med på råd. Dette burde være en svært enkel affære å ordne i en kommune «der alle kjenner alle». Og hvor fiskeriene er svært viktige for kommunens økonomi. Selv en lekmann som meg skjønner hvor viktig det er at en slik sak blir bredt informert om og utredet skikkelig. Ikke bare prøvd holdt i det skjulte. Dessverre er jeg, av erfaring, ikke særlig overrasket. Det som er i ferd med å skje i Øyfjorden er nemlig katastrofalt, så jeg skjønner godt at ledelsen i Lenvik helst så at ingen visste noe.

Alle som har fisket i en fjord med oppdrettsanlegg vet hvordan fisket og fisken der vil bli. Alt innenfor anlegget vil være ødelagt. Det vil i dette tilfellet si hele Øyfjorden. Et ikke ubetydelig tap for Lenvik kommune i skatteinntekter og nye generasjoner fiskere. Fiskere som hvert år bringer millioner inn i kommunekassen bare i skatt. Men det blekner vel i forhold til engangsbeløpet på 18-20 millioner dere fikk i fjor fra Havbruksfondet.

Si meg en ting dere politikere i Lenvik; Hva skal dere leve av når fjordene er fulle av laksemerder, dere har gitt fra dere fiskefeltene og ødelagt fiskeriene, fiskerne er borte og all mulig vekst i biomasse er umulig? Hvor skal dere da hente penger til å drifte kommunen fra? Tror dere Salmar og NRS tar hånd om skole, eldreomsorg, infrastruktur, helse, barnevern, kultur etc.? Min spådom er, dessverre; Nei! Tåpenes tidsalder er visst ikke over!

Saken ligger i dag hos fylket. Jeg håper byråkratene der ser idiotien i det hele. Og sier NEI! med store bokstaver til prosjektet. Noe annet vil være galskap! Det er å håpe at fornuften vinner til slutt!

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse