Annonse
Foto: Gorm Kallestad / SCANPIX

Leksene skal gjøres på skolen, ikke hjemme

SV vil ha heldagsskole: flere lærere og mindre lekser for de minste barna.

Læring i skolen skjer i møtet mellom lærer og elev, og SVs mål er å sørge for mer tid til dette møtet.

De fleste elever i første til fjerde klasse har lange dager på skolen. Før og etter selve skoledagen deltar de på skolefritidsordningen, som er et tilbud som varierer i både kvalitet og pris. SV mener skoledagen for de minste elevene kan organiseres bedre. Vi vil ta to timer SFO-tid og gjøre det om til skoletid med flere lærere. Kvaliteten vil bli bedre, fordi lærere er til stede. Skoledagen vil bli mer variert, med plass til fysisk aktivitet, mat, kultur og lek. Og tilbudet vil være gratis for alle.

Læring i skolen skjer i møtet mellom lærer og elev, og SVs mål er å sørge for mer tid til dette møtet. I heldagsskolen er det tid til en times øvingsarbeid hver dag, med lærer til stede. SV mener hovedregelen for de minste elevene bør være at leksene gjøres på skolen, ikke hjemme sent på kvelden. Det frigjør tid til kvalitetstid i familien, og det gjør at alle elever er sikret hjelp med øvingsarbeidet. I tillegg foreslår SV en lov som sikrer et maksimalt antall elever per lærer på skolen. På mange skoler har lærere ansvar for altfor mange elever. Vi vil sette et tak på skolenivå med 15 elever per lærer for de laveste trinnene, og 20 elever for resten. Slik vil elever bli sett, og lærere få tid til å gi mer tilpasset undervisning.

Heldagsskole med flere lærere er framtidens skole. Mer variert, mindre leksestress og lærere med bedre tid til elevene sine.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse