NORDNORSK AGENDA: På bildet, fra venstre: Roger Ingebrigtsen (Agenda Nord-Norge), Ivar Kristiansen (NHO), Jan Frode Janson (Sparebank1 Nord-Norge), Unni Pedersen (Agenda Nord-Norge, Bjørn Johansen (LO) og Trude Nilsen (Agenda Nord-Norge)

Lektor Fjellheim

Skjalg Fjellheim sier han ikke har tid til å overta Agenda Nord-Norges talentprogram. Det har vi forståelse for. Vi håper likevel at du har anledning til å gi både det unge og godt voksne Nord-Norge mer innsikt i det tema du mener vi snakker for lite om: Nordnorske konflikter.

I ditt siste innlegg gir du oss verdifulle tips om hva slags tema vi bør sette på pensumet i vårt undervisningsprogram av de unge, nordnorske ambassadør-stemmer.

Selv om en del av det du foreslår er ivaretatt, synes vi ideene dine viser at du står for det samme som oss: Et sterkt, personlig engasjement for at vi i Nord-Norge skal vite mer om hverandre og at vi skal vise verden et brennende engasjement for vår egen landsdel.

Din kritikk av oss, at vi ser for rosenrødt på livet i Nord-Norge, har kanskje elementer av sannhet i seg. På vegne av en bank med hovedkontor i Nord-Norge og på vegne av Agenda Nord-Norge holder vi ofte foredrag om mulighetene i det nordlige Norge. Hovedbudskapet er at vi ser en landsdel i sterk endring: Fra subsidier og utkant til verdiskaping og motor i norsk økonomi.

Vi gir deg likevel rett i at også motkrefter må få spillerom. Derfor tilbyr vi deg en egen undervisnings-modul under tittelen «Nordnorske konfliktlinjer».

Mange andre har allerede undervist talentene det siste halvåret: Festspill-direktøren, Nord universitet, Torghatten, Nova Sea og et stort knippe av landsdelens politikere, bedrifter og organisasjoner. Alle har gjort det gratis. Som et bidrag til en landsdel de har stor kjærlighet til. Vi kan med andre ord ikke tilby deg honorar. Derimot kan vi love – basert på egne erfaringer – at møtet med ungdommene vil gi perspektiver, masse energi og økt nordnorsk framtidstro.

Vi foreslår at du blir med oss allerede 17.-19. september. Da reiser vi med Hurtigruta fra Tromsø til Kirkenes. Om du har tid kan du gjerne lytte til foredrag om nordnorsk kunst, samisk språk, kultur, historie og næring, Finnmark, mulighetenes fylke, naboskap med Russland. Dersom du er skikkelig interessert kan du også se hvordan skuespiller Frank Jørstad gir våre nordnorske talent tips og råd om hvordan de best skal få fram sine ulike budskap.

Din eventuelle undervisningsmodul vil garantert bli spennende. Vi som kjenner deg vet at du er en av landsdelens klokeste og mest engasjerte stemmer. «Nordnorske konfliktlinjer» er spekket av historisk materiale: Bodø mot Tromsø. Universitet mot universitet. Kamp mot nabokommunen. Kamp mot nabofylket. Olje mot fisk. Konsekvensutredninger eller ei. Rein mot mineral. Alt dette er viktige og legitime konflikter vi kanskje har viet lite tid til.

Vi håper også du er interessert i å holde et lignende foredrag foran 450 nordnorske beslutningstakere i Alta 7.-8. november. Der kan du forklare fylkespolitikere, ordførere, stortingsrepresentanter og bedriftsledere våre konflikter i nord.

Vi forstår at du må være 100 prosent uavhengig og fri. For sikkerhets skyld minner vi om motivet til de tre eierne: Vi jobber for økt verdiskaping i nord. Det er bra for banken, for arbeidsplassene og bedriftene. Vi gjør også oppmerksom på at de tretten 25-35-åringene kan stille med både kritiske kommentarer, vanskelige spørsmål og meninger som i sterk grad går på tvers av både dine og andre foredragsholdere.

Kanskje bør vi også advare mot mulige skadevirkninger. I verste fall kan møtet med nordnorsk ungdom gi både optimisme, framtidstro og tilbøyelighet til samarbeid.  

 

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse