Annonse
PENGEJAKT: Atter en gang er det budsjettkrise innen pleie og omsorg. Nå må kommuneadministrasjonen, med toppsjef Britt Elin Steinveg og stabssjef Oddgeir Albertsen i spissen, lete med lys og lykter etter penger i andre sektorer. Foto: Øystein Barth-Heyerdahl

Å lete etter penger som ikke finnes

I en parlamentarisk modell ville hoder rullet i en budsjettkatastrofe som dette. Byråden for helse og sosial hadde trolig blitt tvunget til å gå av. Nå får innbyggerne i stedet høre at de må puste med magen.

Barnehagene, skolene og barnevernet mister 50 millioner kroner på neste års budsjett, dersom kommuneadministrasjonens forslag til innsparinger følges.

Det kommer imidlertid ikke til å skje, skal vi tro løftene fra både de styrende og opposisjonen på rådhuset. Pengene må finnes et annet sted, men hvor?

Årsaken til at kommunen har havnet i den økonomiske hengemyra nok en gang, er det kolossale overforbruket innen pleie og omsorg. Underskuddet er etter hvert så enormt, at det er ganske ufattelig at dette får lov til å fortsette.

Men Tromsø har et politisk regime som øyensynlig tror de har funnet en finansiell mirakelkur, helt spesielt velegnet for pleie og omsorgssektoren. Når vidundermiddelet så langt ikke har hatt noen effekt, snarere tvert imot, ettersom den likvide situasjonen blir verre og verre, får folk vite at de må smøre seg med tålmodighet. For tillitsreformen vil før eller siden slå inn i kommunale regnskap og kalkyler, og da kan vi alle puste lettet ut.

I en parlamentarisk modell ville hoder rullet i en budsjettkatastrofe som dette. Byråden for helse og sosial hadde trolig blitt tvunget til å gå av. Nå får innbyggerne i stedet høre at de må puste med magen, slik SVs Gunhild Johansen formulerte seg i formannskapsmøtet tidligere denne uka. For effektivisering og omstilling i pleie og omsorgssektoren tar tid, og tre år er åpenbart ikke nok!

Nå leter kommuneadministrasjonen med lys og lykter etter steder man kan hente penger fra. Og da er det altså at barnehagene, skolene og barnevernet kan rammes av budsjettkutt. Men de er ikke de eneste. Også andre sektorer blir skadelidende. Det paradoksale er at de som holder budsjettene sine straffes, og atter en gang må betale for de som ikke gjør det. Det motiverer neppe til budsjettdisiplin.

En annen og svært negativ effekt av situasjonen, er at unge og eldre aldersgrupper settes opp mot hverandre. Det kan lett oppstå et inntrykk av at Tromsø har så mange og kostbare eldre, at det går på bekostning av den oppvoksende slekt.

Det er ikke tilfelle. Tromsø har færre eldre enn de aller fleste andre kommuner på samme størrelse. Det kommunen imidlertid har, er et driftsnivå som ligger godt over sammenlignbare kommuner. Hvorfor det er slik, har de styrende politikerne hatt tre år på å finne ut av. Uten å lykkes. Derfor driver de nok en gang og leter etter penger i alle andre sektorer, penger som strengt tatt ikke finnes.

 

 

Nordlys sine lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og faste kommentatorer. Gruppen ledes av politisk redaktør.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse