Annonse

Leter etter leder

Men med innføringen av parlamentarisme i Tromsø kommune får de populære politikerne ordførerjobben når valget er vunnet.

Frelseren kom i form av en lystig og sangglad advokat med akkurat den rette blandingen av borgerlig sjarm og sosial smartness

I dagens Nordlys opplyser en av de mulige toppkandidatene til Tromsø Ap ved kommunevalget neste år at han trekker seg fra politikken. Stein Gunnar Bondevik har i enkelte kretser vært snakket om som en mulig toppkandidat som kunne ha blåst nytt liv i et blekt Tromsø Ap. Partiet fremsto ved sist valg som blodfattig og uten politiske profiler som velgerne kjente og hadde tiltro til. Men nå har Bondevik bestemt seg for å forlate politikken.

Høyres valgskred i Tromsø i 2011 var formidabelt. Ap fikk en knusende dom fra velgerne etter å ha sittet med makten i 12 år. Årsakene var sammensatte. Noe handlet om styringsslitasje og et Ap med indre splid de siste fire årene de regjerte. Feilaktige veivalg og elendig politisk håndverk i viktige saker, spilte ikke minst valgseieren i hendene på en borgerlig koalisjon. På toppen av dette klarte Høyre å pusse opp sin noe grå profil utad. Frelseren kom i form av en lystig og sangglad advokat med akkurat den rette blandingen av borgerlig sjarm og sosial smartness. Jens Johan Hjort var riktignok helt uerfaren, men langt fra noen politisk noldus. 

Men med innføringen av parlamentarisme i Tromsø kommune får de populære politikerne ordførerjobben når valget er vunnet. De som sitter med makten, Byrådet, har bare surfet inn dit på bølgen som den populære ordføreren skapte i valgkampen. Det er en slik forgrunnsfigur Tromsø Ap nå fortvilt leter etter og som det blir nominasjonskomiteens jobb å finne. Da må de nok gå utenfor de tradisjonelle partirekkene. 

Kan hende finner de noen med potensial til å tiltrekke seg velgere som ikke er så imponert over hva de borgerlige har fått utrettet ved makten. Når det er sagt, bør Tromsø Ap ikke begå den bommerten å tro at en folkeforførende frelser er tilstrekkelig. Hvis ikke Ap klarer å utforme en fremtidsrettet politikk for landsdelens største by, som faller i smak hos velgerne, kan ikke den mest karismatiske ordførerkandidat gjøre stort.

Nordlys sine lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og faste kommentatorer. Gruppen ledes av politisk redaktør.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse