Annonse
Fjellheim mener at meldingen er for lite og for sent. For sent for hva da? Optimismen er høy, arbeidsledigheten lav, og næringslivet i distriktene setter stadig nye rekorder. Målet vårt med denne meldingen er å få frem diskusjonen om hva som er de store skyene i horisonten, og hvordan vi møter dem, skriver Monica Mæland.

For sent for hva da?

Skjalg Fjellheim skriver i en kommentar hos Nordlys 18. oktober at distriktsmeldingen gir “et solid utgangspunkt for en diskusjon om retningen i distriktspolitikken”. Det er jeg helt enig i. Distriktsmeldingen peker på en annen virkelighet enn den opposisjonen på Stortinget forsøker å tegne. Meldingen peker på en virkelighet der det går veldig godt, der det skapes arbeidsplasser og optimisme preger hverdagen, men hvor det er noen mørke skyer i horisonten.

Forrige mandag kunne vi lese i Avisa Fremover at det blir stadig flere statlige arbeidsplasser i Nordland, basert på et svar på et skriftlig spørsmål fra en stortingsrepresentant fra Arbeiderpartiet. Jeg tror ikke det oppslaget i Fremover ble helt som stortingsrepresentanten hadde sett for seg.

Og det er jo interessant, fordi det betyr jo faktisk at Arbeiderpartiet også har kjøpt en virkelighet som ikke stemmer. At staten forsvinner, blir mer kompakt. Den samme fella har Fjellheim i Nordlys gått i, når han argumenterer for at staten trekker seg tilbake fra periferien. Det er altså flere statlige arbeidsplasser i alle de nye fylkene i dag enn det var i 2013. Av de 19 000 statlige arbeidsplassene som er etablert de siste årene, er 15 000 av dem etablert utenfor Oslo.

Men uansett hvor mye Arbeiderpartiet og Senterpartiet ønsker det, så er det altså ikke statlige arbeidsplasser vi skal leve av i årene som kommer. Vi skal leve av varige, solide arbeidsplasser i privat sektor. Arbeidsplasser som de Salmar har etablert på Finnsnes, der jeg la frem regjeringens distriktspolitikk på fredag. De millionene av kronene som er investert, de hundretalls arbeidsplassene som blir skapt, de legger grunnlaget for vekst, også utenfor de største byene.

Fjellheim mener at meldingen er for lite og for sent. For sent for hva da? Optimismen er høy, arbeidsledigheten lav, og næringslivet i distriktene setter stadig nye rekorder. Målet vårt med denne meldingen er å få frem diskusjonen om hva som er de store skyene i horisonten, og hvordan vi møter dem.

Det er særlig to fremtidige problemer som vil ramme distrikts-Norge hardt: Mangelen på folk med relevant kompetanse, og mangelen på nok unge folk når vi blir stadig eldre. Mine svar er blant annet kompetansereform, desentralisert utdanning, kommunereform og digitalisering. Hva opposisjonen ønsker å gjøre, det vet vi ingenting om. De er altfor opptatt av å drømme seg tilbake til hvordan ting var før.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse