Annonse
Fasaden på den hvite bygningen fra «gamle Tromsø» som bl.a. huser Huken Pub og Bastard Bar burde vært skrapet og malt for flere år siden. Foto: Gunnar Thraning

Likegyldighet og forfall, men er det håp?

Falmet, skittent, forfallent og “på halv åtte”. Gunnar Thraning fillerister gårdeiere i sørbyen.

Brødtekstbilder: 
Når det gjelder Strandgata 26, bør huseier umiddelbart fjerne de skitne og falmede grønne markisene. De ser ikke ut. Foto: Gunnar Thraning
Det er trist at dere bryr dere så lite om Tromsø og oss som bor her at dere har latt bygningen forfalle til de grader. Dette er noe dere for skams skyld bør ta tak i umiddelbart.

Sommer er ikke bare tiden for ferie og avslapping.  Det er også tiden for utvendig vedlikehold av bygninger, dog ikke for mange av gårdeierne i Tromsø sentrum.  Det har gjennom sommeren pågått omfattende rive- og gravearbeider i byen, men påfallende lite vedlikehold av eksisterende bygg.  Deler av Tromsø sentrum preges sterkt av likegyldighet og forfall.  Det er kanskje mest tydelig i Strandgata langs Strandtorget, en del av byen flere og flere finner veien til.  Her står det jevnt over dårlig til.

Jeg mener at det å være eiendomsbesitter i Tromsø sentrum innebærer et stort ansvar.  Når man ser på bygningene langs Strandgata, er det lett å slå fast at mange av eiendommene heller ikke i dag, 20 år etter «Rive-Olsen», har de eierne de fortjener.   Mitt hovedbudskap til dagens eiere er at de som ikke har et ønske om og/ eller økonomi til å gjennomføre nødvendig vedlikehold på sine eiendommer bør la være å klamre seg til dem.  Det styrker ikke Tromsø at dere bidrar til at byen forfaller.

Eierne av Strandgata 14/16 (Blårock) får godkjent av meg, med et unntak.  Kjellerlemmene mot Strandgata er umalte og skadde.  Lemmene bør erstattes med nye.

Den nyere historien til Strandgata 18 er et sorgens kapittel og strekker seg nå rundt 20 år tilbake i tid.  Mange av oss husker fortsatt at Tromsø kommune avslo daværende eier Roald Olsens søknad om å få rive Strandgata 18.  Bygningen inngikk i en eldre husrekke og var derfor fredet.  Olsen begikk selvtekt da han ei natt på slutten av 1990-tallet igangsatte riving av bygningen med hjelp av gravemaskin.  Før noen rakk å gripe inn ble det gjort ubotelig skade på huset, som etter hvert ble helt jevnet med jorden.  Olsen fikk sin straff, men han fikk samtidig dessverre aksept fra Tromsø kommune for å føre opp den bygningen som nå står på eiendommen.

Heller ikke dagens eiere av Strandgata 18 er seg bevisst sitt ansvar som eiere av en så sentralt plassert bygning.  Fasaden må vaskes ned regelmessig, noe man unnlater å gjøre.  Markisene over butikklokalene til Internasjonalt Matsenter henger «på halvåtte» og er falmede og skitne.    

Strandgata 20 ble høsten 2016 ervervet av Pellerin AS.  Jeg er glad for at Pellerin interesserer seg for også denne delen av Strandgata.  Pellerin jobber kontinuerlig med oppgradering av sine bygg og er en viktig aktør for å sikre aktivitet i sentrum.  Det Pellerin gjør er gjennomgående meget bra.  Vi får se hva Pellerin velger å gjøre med Strandgata 20.

Strandgata 22 består av to bygninger.  Den ene en utsøkt bygning av nyere dato som fremstår som strøken.  Denne er bygget sammen med en hvit bygning av eldre dato, som eier av en eller annen uforståelig grunn velger ikke å vedlikehold i det hele tatt.  Hva er greia, Nøstmyr Eiendom?  Fasaden på den hvite bygningen fra «gamle Tromsø» som bl.a. huser Huken Pub og Bastard Bar burde vært skrapet og malt for flere år siden.  Det er trist at dere bryr dere så lite om Tromsø og oss som bor her at dere har latt bygningen forfalle til de grader.  Dette er noe dere for skams skyld bør ta tak i umiddelbart.

Strandgata 24 huser et av de utestedene i byen som ifølge media går best økonomisk. Derfor regner jeg med at bygningen genererer betydelige leieinntekter for huseier.  Bygningen fikk et løft da den ble malt for et par år siden.  Markisen over uteserveringen er stadig mosegrodd og skitten, noe man omgående bør få gjort noe med.  Hovedtaket på bygningen er veldig godt synlig fra hele Strandtorget og ser heller ikke pent ut.   

Når det gjelder Strandgata 26, bør huseier umiddelbart fjerne de skitne og falmede grønne markisene.  De ser ikke ut.

Jeg har registrert at «Jernbanen» (Strandgata 33) i forrige uke endelig fjernet de gamle, falmede flaggene som frem til da «prydet» bygningen.  De nye som er på plass viser hvor lite som skal til for å gi en bygning et løft.  Men hvorfor i all verden valgte dere å la være å erstatte det siste av de 7, det hollandske, med et nytt?

Det sier ikke lite om Tromsø, politikerne vi har valgt og oss selv når vi aksepterer at det ser slik ut langs Strandgata som det gjør.  Alle de besøkende til byen gjennomskuer oss nok lettere enn vi tror.

Strandtorget har denne sommeren vært det stedet i sentrum der det har vært mest aktivitet.  Lekeplassen og benkene der har vært mye brukt.   Den sterke økningen i tilstrømming av folk viser at Strandtorget og hele Strandgata har et stort potensiale dersom aktørene i området jobber sammen og ting gjøres riktig.  Nerstranda Senters beliggenhet er selvfølgelig et aktivum.  Pellerins omfattende tilstedeværelse likeså.  Alle gårdeierne i området burde gå sammen for å bli enige om opprustning og utvikling av området. 

Mange av hustakene på bygningene vil måtte skiftes i løpet av få år.  Man bør gå sammen for å sikre at takene som er synlig fra Strandtorget etter hvert får likt utseende, altså samme tekking.  Videre bør man gå sammen for å sikre lik profilering.  Eksempler her kan være samme type markiser, samme type avfallsbeholdere og samme type skilt for på engelsk å advare turistene om takrasfaren om vinteren.  Gårdeierne bør rett og slett gå sammen og bli enige om hvor lista bør ligge. 

Tromsø kommune kunne med fordel la aktørene i området innenfor visse rammer overta ansvaret for forvaltningen av utearealet på Strandtorget og gi et årlig tilskudd til driften av det.  Jeg mener for eksempel at de trærne som er plantet fra Strandgata og ned mot Skarven er for store og kaster for mye skygge for uteserveringene som er etablert der.  Det at de som driver næringsvirksomhet rundt Strandtorget med Pellerin i spissen får større råderett også over utearealene tror jeg vil være viktig for utviklingen i Strandgata og på Strandtorget.

Det er håp.

 

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse