Annonse
NÆR KATASTROFEN: Cruiseskipet var nær ved å drive på land, da passasjerene ble reddet. Redningshelikoptre gikk i skytteltrafikk for å evakuere passasjerer. Foto: Asbjørn Sletnes

Likeverd og beredskap

Det er regjeringens ansvar å sørge for likeverdig beredskap i hele landet, skriver Nordlys på lederplass.

I kjølvannet av redningssaksjonen i Hustadvika på Mørekysten, der nærmere 500 passasjerer ble evakuert, har det på nytt oppstått en diskusjon om beredskapen langs kysten.

Cruiseskipet “Viking Sky” var på vei fra Nord-Norge, og fylkesmann Elisabeth Aspaker i Troms og Finnmark sier det ville gått mye verre om situasjonen hadde oppstått utenfor Troms.

Det har hun helt rett i, og Aspaker fortjener ros for å være så tydelig fra sitt ståsted. Hun understøtter budskap fra både politiet i Nord-Norge, Universitetssykehuset Nord-Norge og et samlet politisk miljø i Troms.

Aspaker sier vi i landsdelen ikke har helikopterressurser til å håndtere en større ulykke. Det er alvorlig tatt i betraktning at cruise-sesongen nå er forlenget til hele året. Som vi alle vet er det både mørkt og mye dårlig vær i nord om vinteren. Troms er også det fylket i landet med flest skredulykker, noe som også har sammenheng med økt turisme.

At bare fire redningshelikoptre befinner seg i Nord-Norge,  som utgjør nesten 40 prosent av landets areal i tillegg til enorme havområder, må sies å være en sterk ubalanse. Og Troms er meget dårlig dekket med lange avstander for redningshelikopterne i 330-skvadronen fra Bodø eller Banak.  Under skredtragedien i Tamokdalen i januar brukte for eksempel redningshelikoptret fra Banak hele fire timer på å nå inn til skredområdet.

I tillegg skal nesten alle Forsvarets Bell-helikoptre flyttes fra Bardufoss, altså det området der det er flest oppdrag, til den delen av Norge hvor det er færrest, Østfold.

Dette viser hvor sårbar redningshelikoptertjenesten har blitt i Nord-Norge. Hvis Bodø eller Banak faller ut som følge av sykdom på besetning eller tekniske problemer, eller at maskinen er ute på oppdrag, vil store deler av Nord-Norge være uten dedikerte redningshelikopter.

Redningstjenesten sliter også med å tilfredsstille krav til reaksjonstid mot havområder vest/nordvest av Tromsø. For Sør-Norge overlapper hele fire baser et mye mindre område, i tillegg finnes det store  redningsressurser hos våre naboland i sør.

Beredskapsminister Ingvill Smines Tybring Gjedde (Frp) viser dessverre både arroganse og svak situasjonsforståelse.  På Dagsnytt 18 mandag skapte hun en smålig partipolitisk krangel ut av en sak som handler om liv eller død. Det hørtes dessverre ut som Tybring Gjedde befinner seg lysår fra nordnorsk virkelighet.

Det er utilgivelig av en regjering å gi aksept for at det stilles ulike krav tilberedskap alt etter hvor i landet man befinner seg. Dette handler om likeverd og sikkerhet, ikke minst for våre yrkesfiskere som arbeider på havet. Det må plasseres en ny base med to redningshelikoptere i Troms, og det haster. Alt annet er uakseptabelt.

 

 

Nordlys sine lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og faste kommentatorer. Gruppen ledes av politisk redaktør.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse