Annonse
UTSTILLINGSVINDU: Monaco har lenge fungert som utstillingsvindu for de rike og vellykkede. Mange, også fra Norge, har flyttet dit, til gunstige skatter. I dag kan du like gjerne se nordmenn «flashe» sin rikdom i Norge, det være seg på Aker Brygge eller i form av hyttepalasser på fjellet. Foto: NTB

Likhetssamfunnet er verneverdig

Forskjellene mellom fattige og rike øker, og det er verdens rikeste som tar stadig mer av kaken.

Som i eventyret om Keiserens nye klær, prøver Civita å få oss til å se noe som ikke eksisterer. For vi ser da godt alle hus- og hyttepalassene, de dyre bilene og båtene, sløsinga.

I Brasil pågår nå et ellevilt show. Tusener og atter tusener brøler i glede eller gråter i frustrasjon. Ingen tvil: Fotball-VM er i gang.

Parallelt hører vi om demonstrasjoner og bitre sammenstøt mellom demonstranter og politiet.

Mange brasilianere er opprørt over at myndighetene har brukt rundt 70 milliarder kroner på VM-arrangementet, mens svært mange mennesker lever i ekstrem fattigdom i slumstrøk med elendig helse- og utdanningstilbud. Om to år er det på han igjen, da står OL for døra.

Forskjellene i Brasil er enorme og det er ikke de fattige i favelaene som tjener på VM. De blir tvert imot jaget langt unna begivenhetene. Minst to kilometer unna skal de stå om de ønsker å selge sine varer og tjene noen slanter på VM.

I torsdagens Aftenposten kunne vi også lese at verdens rikeste tar stadig mer av kaken.

Mens en adm.dir. i USA i 1973 tjente 24 ganger mer enn en industriarbeider, tjente han i 2009 185 ganger mer.

Og utviklinga gjelder ikke bare USA, den skjer i hele den vestlige verden, noe blant andre økonomen Thomas Piketty har vist i boka «Kapitalen i det 21. århundre», som kommer på norsk i høst.

Samtidig forsøker den liberale (les: konservative) tankesmien Civita her hjemme, representert ved Kristin Clemet og Markus Doksheim, å bagatellisere den forskjellsutvikling som har skjedd og skjer.

De prøver å overbevise oss om at det ikke er riktig at forskjellene er så store i Norge, tvert imot er Norge det landet der forskjellene har økt minst. Det handler bare om endret skattebelastning og bedret registrering.

Som i eventyret om Keiserens nye klær, prøver Civita å få oss til å se noe som ikke eksisterer. For vi ser da godt alle hus- og hyttepalassene, de dyre bilene og båtene, sløsinga.

Ikke rart at de som sitter på kapitalen er så ivrige etter å bli kvitt vårt gjennomsiktige skattesystem.

Motivene som oppgis for å hindre innsyn, er riktignok vikarierende: «De som ønsker at skatteopplysninger fortsatt skal være åpne, er bare nysgjerrige og misunnelige. Folk risikerer å få tyver på besøk! osv.»

Jeg regner med at tyvene med selvsyn kan regne ut hvor det er noe å hente. Og eventuelle penger har de vel i banken, ikke gjemt «sort» i safen?

Selvsagt er det riktig at forskjellene i Norge ikke kan sammenlignes med et land som for eksempel Brasil.

Men om Brasils ressurser hadde vært fordelt som i Norge, hadde de ikke behøvd å ha den fattigdom de har i dag.

I stedet for å bagatellisere forskjellene i Norge, burde vi verne om den likhet vi fortsatt har. Den gir grunnlag for velferdssamfunnet.

Den fører oss år etter år til toppen av FNs liste over land det er godt å bo i. Vi burde verne om likhetssamfunnet, for vi er på gli i en annen retning, uansett hva Civitas folk prøver å innbille oss.

Det som skjer i forbindelse med endringa i arbeidsmiljøloven og arbeidstidsbestemmelsene, kan godt ses i sammenheng med den samme utvikling.

Regjeringa ønsker en tilpasning og omfordeling til fordel for arbeidsgiver, på bekostning av rettigheter arbeidstakerne har opparbeidet gjennom mange år. Også utviklinga på boligmarkedet går i samme retning.

Et av Pikettys poeng, er at Vesten er på vei tilbake til den tid der arv var viktigste kilde til rikdom.

I dagens Norge er det slik at unge knapt har en sjanse å skaffe seg en bolig, om de ikke har noen i foreldre- eller besteforeldregenerasjonen som hjelpe, dvs. overføre penger til neste generasjon.

Selv om staten avhjelper den verste nøden, ser vi også i Norge at fattigdom «arves».

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse