Annonse

Listhaug i bokform

Listhaugs bok er en forsmak på hvor Frp vil ta veien under hennes mulige lederskap.

Sylvi Listhaugs bok har fått den ganske selvrettferdige og pompøse tittelen «Der andre tier».  Det er dekkende for Listhaugs selvbilde; i egne øyne er det hun som er den dristige som sier «sannheten», mens de andre fortier den.

Det er, ikke overraskende, ingen tegn til selvrefleksjon om hva som førte til at hun måtte forlate posten som justisminister tidligere i år. Listhaug ble for tung på labben i sine ytringer på sosiale medier. Men også her får man inntrykk av at Listhaug, når alt kommer til alt, ser på seg selv som et offer.

I boken får vi et møte med mennesket Sylvi Listhaug, helt fra oppveksten på en gård på Sunnmøre. Til en viss grad står hun i en norsk tradisjon med gjenstridighet og motmakt, og noe av dette forklarer hennes ståsted og politiske instinkter i dag.

Listhaug er en særs interessant politiker av mange grunner, også fordi hun på refleks vekker så sterk motstand i en mer eller mindre samlet Oslo-presse. I den polariseringen som for tiden plager det norske samfunnet, har deler av Oslo-kommentariatet og Listhaug gjensidig nytte av hverandre.

Og hun er på hjemmebane når hun nettopp angriper konsensusen blant hovedstadens eliter, eller argumenterer for en streng innvandringspolitikk. På dette siste området har Listhaug bredere støtte i befolkningen enn mange ønsker å ta inn over seg.

Hennes resonnementer rundt innvandring, er ikke preget av alarmisme og den monomane islam-fiendtlighet som kjennetegner flere av miljøene på ytre høyre som omfavner henne. Hun argumenterer langs linjer som handler om velferdsstatens bærekraft, kamp mot organisert kriminalitet og ikke minst likeverd mellom kvinner og menn.

Listhaug er i dag nestleder i partiet, og i posisjon til å bli Siv Jensen arvtaker. Det mest interessante med boken er derfor summen av den; som er at den indikerer et fremtidig retningsvalg for Frp.

Listhaug peker ut en vei for partiet som tydelig går utenom moderat kompromissvilje og samarbeid med sentrum. Hun leverer alt annet enn en invitt til samarbeid med Venstre og i særlig grad KrF. 

Det er fristende å tolke det som om Listhaug vil leve godt med at Frp ikke er del av en bred borgerlig regjering. Og de i KrF som for øyeblikket ønsker å vende seg bort fra Frp, vil i boken finne mange holdepunkter for at det er både riktig og nødvendig.

Nordlys sine lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og faste kommentatorer. Gruppen ledes av politisk redaktør.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Nordlys overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Annonse