Annonse
I NORD-NORGE: Kommunal- og moderniseringsminister Monica Mæland la fram distriktsmeldingen på Finnsnes fredag. Foto: Torgeir Bråthen/Nordlys

For lite og for seint

Dagens Høyre famler i blinde i distriktene, og kunne trengt en samfunnsbygger av Victor Normanns format.

Regjeringens distrikts-melding, som ble lagt frem fredag, har fått den håpefulle tittelen «Levende lokalsamfunn for fremtiden».

At kommunalminister Monica Mæland valgte å presentere meldingen i Nord-Norge, nærmeste bestemt på kommunesenteret Finnsnes i nye Senja kommune, var ikke tilfeldig.

Senja representerer både lønnsomt næringsliv og modernisering av offentlig sektor. Her har oppdrettsgiganten Salmar investert 600 millioner kroner. Kommunen har et næringsliv basert på naturressurser, og er blant landets viktigste eksportregioner både når det gjelder laks og hvitfisk.  

I tillegg har fire kommuner slått seg sammen til en fra årsskiftet. Senja har gjort jobben mange andre småkommuner med faretruende befolkningsnedgang, har veket unna.  

Distriktsmeldingen gir en beskrivelsene av utviklingstrekk som er godt kjent fra før. For eksempel en aldrende befolkning og mangel på arbeidskraft. Det blir færre unge per pensjonist, noe som utfordrer velferdsstatens bærekraft.

Norge som samfunn har ikke råd til å la dette skure og gå. Det må møtes med tiltak og nytenking, men det er det lite av i regjeringens melding, bortsette fra noen små smakebiter av ny politikk, såkalte kompetansepiloter og samlokalisering av statlige arbeidsplasser i kommunene. Det siste grepet gjøres for å styrke fagmiljøer lokalt.

Dette vil ikke være nok til å roe gemyttene i distriktene, snarere blir det vann på mølla til de som hevder regjeringen mangler handlekraft i distriktspolitikken.På den annen side er beskrivelsen i meldingen et solid utgangspunkt for en diskusjon om retningen i distriktspolitikken. 

Det er sikkert umulig å komme utenom at en aktiv stat må ha en nøkkelrolle. Så er spørsmålet hvordan det kan skje. Regjeringen sier selv de ønsker å styrke vilkårene for næringsliv i distriktene.

Det man ikke ser ut til å ha tatt høyde for, er at dette handler om langt mer enn skatt og avgifter. Dagens sentraliseringspolitikk, med en stat som trekker seg tilbake fra periferien, gjør det vanskeligere å rekruttere til næringsliv i distriktene. Det er tilbakemeldingene som kommer fra bedriftene selv.

Så er det ikke slik at man ikke kan skru klokka tilbake og rope på «han stat». Distriktene må nemlig bæres av et lønnsomt næringsliv, som i stor grad allerede finnes, men som må videreutvikles.

Noe av det viktigste i debatten om meldingen bør være et oppgjør med hovedstadens myter om de norske utkantene.  Det er fra distriktene den norske eksporten leveres, det er her industrien og innovatørene befinner seg.

Også i næringslivet ser stadig flere nå at mengden reformer fra Solberg-regjeringen, og retningen disse har tatt, ikke bidrar til å understøtte bedriftene i distriktene. Det er dårlig butikk for Norge, og i tillegg er det overraskende dårlig Høyre-poltikk. Senest i forrige uke rykket den sentrale Høyremannen Benn Eidissen i Bodø ut med tung kritikk av sentralisering uten begrunnelse.

Da er det interessant å merke seg at Høyre henter Victor Normann tilbake i det videre arbeidet med distriktsmeldingen.  Høyres tidligere arbeids og administrasjonsminister ruver som en sjelden reformator i norsk distriktspolitikk, uansett parti, med utflytting av statlige arbeidsplasser fra Oslo som virkelig monnet.  

Regjeringens distriktsmelding er for lite, og for seint. Det er ikke nok til å rette opp inntrykket av en regjering som ser ut til å befinne seg i en eskalerende konflikt med Norge utenfor Oslo. Kanskje burde Høyre søkt råd hos Victor Normann for lenge siden.

 

 

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Nordlys overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Annonse