Annonse
Foto: Amund Hagen Kristiansen

Liten endring, stor effekt!

- et innblikk i 15 tromsøværingers hverdagsreiser

Folket betyr noe. Våre hverdagshandlinger betyr noe i og for samfunnet vi lever i. Klima og miljø endres i hovedsak pga. oss mennesker.  Men vi kan påvirke omgivelsene hver dag. Det er folket som utgjør byen Tromsø. Vi kan inspirere hverandre til å gjøre endringer som kan virke små, men har stor effekt.

Erlend (høyrepolitiker) har utfordret seg selv til å gå til jobben hver dag i 30 dager. Noe som innebærer at han må ta i bruk andre transportmidler enn bilen, for å komme seg dit han skal resten av dagen. Hans Petter (direktør for Samskipnaden) har valgt å benytte el-sykkelen til og fra sin jobb. Gunhild (SV-politiker) vil bli flinkere til å la bilen stå i de 30 dagene. Reidun (student ved UiT) prøver å ta i bruk sykkelen til universitetet 2 dager i uken og samtidig kutte ned på egen matkasting. Selv om de har sine egne utfordringer å bryne seg på, er de en del av en gjeng. Sammen med de andre deltagerne i prosjektet cMULIGHETER har de et felles ønske om å endre en vane og samtidig gjøre noe for klima.

Kommentarer og opplevelser fra deltagerne i cMULIGHETER

Erlend har sagt at ”like bra som samkjøring er samgåing til jobb”, han hadde fått med naboen og vennen til å gå sammen med ham til jobb en regnværsdag i mai. For, ”regnværet stoppet ikke oss fra å gå, selv om det var fristende å ta bussen”. Dagen før var spaserturen på morgenen fylt av sol og fin utsikt over havet ved Tromsø by.

Etter ca. 1 uke med cMULIGHETER dro Hans Petter på ferie. Han skriver på nettsiden at, ”for å huske på syklingen har jeg kjøpt meg en t-skjorte med en sykkel på”. Det blir nok en god påminnelse, og det er riktig som han også skrev, han bruker i alle fall ikke bilen til jobb.  

Reidun skriver at det tok kort tid å finne frem sykkelen, men at det ikke er like enkelt ”å finne fram sykkelformen min”. Et par dager senere endte frokosten med å bestå av en deilig burrito på verandaen, og ikke brødmat. Dette grunnet hennes utfordring om å handle sjeldnere og kaste mindre mat. Gunhild har laget en vegetarsuppe basert på dagens innehold i kjøleskapet og gått oftere. Endring handler om bevisstgjøring og at man bestemmer seg for å prøve. Underveis oppstår refleksjoner rundt det man gjør og man er plutselig med på å påvirke klima.

Mange ringvirkninger

Deltagerne gjør endringer i hverdagen sin som kan virke små, men det bidrar til refleksjoner og nye opplevelser. Blant familie, venner og kollegaer skaper det diskusjoner. Noen ser kanskje at de selv også kan gjøre endringer, utfordre seg selv til å gjøre en endring man selv vil skal skje. Å endre en rutine er å gå ut av komfortsonen, finne en ny vei, få nye ideer og nye retninger. Da kan endringer som virker små få veldig stor effekt.

  • cMULIGHETER er et samarbeidsprosjekt mellom Framtiden i våre hender Nord, Grønn Mobilitet og cCHANGE.
  • Følg deltagerne videre i deres hverdagsreiser på denne nettsiden, https://cmuligheter.cchallenge.no eller oss på Facebook, instagram, eller #cmuligheter.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse