Annonse
Ski-VM i Seefeld starter denne uka. Knut Smistad synser rundt vinnermentalitet. Tegning: Bjørnar K. Meisler

Litt pikk…passe pikk eller vrengt hestkuk?

Ikke bli skremt nu. Vi skal til skisporten og da må vi bruke et språk som de forstår i den leiren. 

Der sto jeg pakket inn i en sønderrivende eim av halvt fortært kebab med hvitløkdressing, tørrfisk og hjemmebrent fra Indre Beiarn.

Snart begynner VM på ski i Seefeld. Det blir vel det vanlige kjøret med triumf og tragedie, tårer og latter - og kanskje et par «tjyvtriks». For da penger og politikk entret toppidretten fulgte korrupsjon, juks og fanteri med i dragsuget.

Det finnes to typer konkurrenter, minst. De såkalte normale, de som vinner og taper med samme sinn, de hopper jeg over i dag. Jeg vil se litt på «vinnerskallene». Idrettsutøvere som er manisk opptatt av å seire for seierens egen skyld. Kanskje litt beslektet med sykdommen retthaveri, der symptomet er et ønske om bestandig å ha rett.

Fra erklæringer avgitt under hypnose vet vi at en del voksne, spesielt menn, er villig til å jukse for å vinne over sine barn i kortspill. Intervju med idrettsutøvere av begge kjønn - ingen av dem var hypnotisert – dokumenterte at det helt ned på bedriftsidrettsnivå er kvinner og menn som er villig til å dope seg for å vinne noe – om så bare et kretsmesterskap.

Husker dere fjorårets «Tour de Ski» og duellen mellom Johannes Høstflot Klæbo og Sergej Ustiogov på siste etappe. Klæbo vant, men etterpå ble det stilt spørsmål om unggutten hadde tatt sin del av «drajobben» og om hans stadige bytte av skispor, som tvang russeren ut i et lengre ytterspor, hadde vært litt på kanten. Ja, sånn moralsk sett.

Ikke ante jeg at moralen hadde funnet seg en plass i senga til toppidretten. Men det ble uansett del diskusjoner om saken. En dag dukket det opp en smilende skitrener fra Trøndelag på fjernsynsskjermen, og han påsto at det var lov å være «passe pikk» for å vinne. Her oppe hos oss i nord ville vi sagt «passe hestkuk», men dere skjønner tegninga. 

Men har «passe pikk» et snev av juks i seg? Det kommer an på kulturen i landet til utøveren. Da Maradona scoret for Argentina i VM-kampen mot England brukte han hånden. Engelskmennene skrek over seg, men gauchoene på pampasen i Argentina syntes det var helt greit. De så på målet som en håndsrekning fra Gud.  Det at dommeren ikke hadde sett forseelsen ble for den argentinske befolkning bekreftelsen på at målet var Guds vilje – «an act of God» – som de sa.

Men var det også Guds vilje da Olivier Occéan på Odd tok fast grep om ballene til Bjørn «Bummen» Johansen på TIL og på den måten hindret han i å stige til værs i feltet?   Men graden av pikk har også med moral å gjøre. Da tenker jeg på fiskeren Benoni Hartvigsen i romanen «Benoni og Rosa» av Knut Hamsun. Som så mange andre nyrike menn ble Benoni litt narraktig. Han endret etternavnet til «Harthwichsen» og kjøpte seg en dykkerdrakt med hjelm for å ha noe å gå i kirken med hver søndag. Men hver gang Benoni møtte spørsmål som tangerte moral og samvittighet pleide han si: «Det her e en sak mellom mæ og han Benoni!»

Når startskuddet for VM på ski i Seefeld gir gjenlyd i den østerrikske fjellheimen må deltakerne i likhet med fiskeren Benoni Hartvigsen ha diskutert med seg selv hvor mye pikk de er villig til å være for å vinne. Enten i løypa eller når de tilpasser hoppdressen.  

Torsdag 21. februar er det sprintfinaler for damer og herrer. Der vil de sterkeste, de smarteste og de med de beste smørerne kjempe om seieren. (God glid er verdt ti millioner, sier sportssjef Vidar Løfshus). Det er også da vi får se alt som er på grensen til «passe pikk».  Jeg har forhørt meg i skimiljøet og kan gi dere følgende tips:  

Følge godt med når løpere, uansett kjønn, kommer dundrende inn i siste sving for å skape mest mulig kaos til sin egen fordel. Følg også med når det går bratt nedover for å se etter løperne som kjører med spissen på skistavene pekende bakover og godt ut til siden for å tvinge konkurrentene ut i drygere spor og løsere snø. Det hevdes at de svenske kvinneløperne på sprinten behersker dette alldeles strålende. Men det sier vi kanskje fordi svenskene er blitt skikkelig god i sprint og slår oss når de vil. Det var vel også i Sverige de først oppdaget at «Snille jenter kommer til himmelen, mens slemme jenter kommer så langt de vil.»

Det er like mye «baluba» på fellesstarten. Se etter storvokste løpere som sprinter opp i tet der de gjør seg stor og bred for å bremse på farten i feltet slik at de som har det travelt må bruke krefter for å gå forbi. Gang etter gang. TV-kameraet ligger på teten, men dramatikken skjer like ofte bak i feltet der løpere albuer seg frem over skiene til hverandre mens de kjefter og knekker staver og alt dette mens de også roper stygge ord og spytter etter hverandre som godt betalte fotballspillere. Det ligger mye god underholdning i et VM på ski.

«Passe pikk» er selvfølgelig både kjønnsnøytralt og landsdekkende. To dager før cupfinalen mellom Bodø Glimt og Tromsø Idrettslag i Oslo bodde jeg på toppen av et tolv etasjers hotell. Lørdag ettermiddag satt jeg og skrev ned mine inntrykk etter å ha vært på Karl Johan og møtt den hårde kjerne av begge lags supportere. Etter en tid fikk jeg lyst på kaffe og et wienerbrød med gul kjerne og stilte meg opp i gangen for å ta heisen ned til resepsjonen. Og heisen den kom den, og ut ramlet det tre lystige menn fra Salten i Nordland. Jeg husker spesielt han som hadde et norsk flagg stikkende ut av buksesmekken, eller gylfen, som de sier litt oppe i høyden.

«Vi har laga skiiiiitlukt i heisen», sa han og smilte lykkelig da vi passerte hverandre i heisdøra.

«Gud fader i luggan», som de sier sør i fylket. Han hadde ikke overdrevet! Der sto jeg pakket inn i en sønderrivende eim av halvt fortært kebab med hvitløkdressing, tørrfisk og hjemmebrent fra Indre Beiarn. Så lukket dørene seg og jeg begynte nedstigningen til resepsjonen. Jeg glemmer aldri, ALDRI blikket fra det unge paret som kom inn til meg i tiende etasje.

Hvor mye pikk var det!?

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Nordlys overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Annonse