LIVET: Skal vi ikke heller leve det livet vi vil? spør spaltist Kirsti Bergstø. Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad/Scanpix

Livet

Mange angrer på at de ikke levde det livet de egentlig ønsket å leve og mange angrer på at de brukte for mye tid på jobb og for lite tid med sine kjære og nære.

Skal vi ta ut all lønnsvekst i penger eller skal vi ta ut noe i tid ved å kreve redusert arbeidsdag?

Lister er populært. Lister over steder man burde besøke, bøker man burde lese og filmer man burde se. Med ujevne mellomrom publiseres også lister over hva folk angrer på i sine siste dager. Tross forskjellige undersøkelser og ulike publikasjoner har disse listene samme innhold: Mange angrer på at de ikke levde det livet de egentlig ønsket å leve og mange angrer på at de brukte for mye tid på jobb og for lite tid med sine kjære og nære.

Å våge å leve kan ta et liv å lære. Det kan brenne i magen før man ytrer sin mening, derfor lar mange være. Ilden i hjertet slukker ikke av den grunn. Mang en ungdom har valgt utdanning og yrke basert på foreldre og forventninger framfor drømmer og evner. På sykehjem landet over ligger mennesker som aldri har fortalt noen at de blir forelska i mennesker av samme kjønn. Ufullendt er slettes ikke det samme som ulevd, men på et tidspunkt skal vi alle gjøre regnskap for hvordan vi valgte å leve – blant de valgene vi hadde.

Hvordan vi lever handler ikke bare om barrierer vi våger å bryte, eller hvordan vi som mennesker og våre valg mottas av andre. Det handler også om hvordan vi som samfunn skaper rom for å velge våre liv. Arbeiderbevegelsen har alltid jobba for en fordeling av arbeid og fritid som balanserer behovet for inntekt og produksjon med frihet, helse og fritid. Også i dag står vi ovenfor slike valg. Skal vi ta ut all lønnsvekst i penger eller skal vi ta ut noe i tid ved å kreve redusert arbeidsdag? Det mest aktuelle spørsmålet akkurat nå er om butikker skal holde åpent på søndager, eller om søndagsarbeid skal begrenses til oppgaver som er helt nødvendig at utføres. Skal vi ha en felles fridag eller skal vi gjøre søndag til hverdag?

På et tidspunkt skal vi alle se tilbake på valg vi tok og valg vi måtte ta. Vi tar alle valg som gir konsekvenser for andre, både våre nærmeste og vår neste. Dersom vi som samfunn velger søndagsåpne butikker må noen fortelle barn av butikkmedarbeidere at folks frihet til å handle sminke og sko på en søndag er viktigere enn barnas frihet til å være sammen med foreldrene når de selv har fri.

Min far var blant dem som bekreftet et ønske om å skulle levd livet annerledes. Jeg husker godt da han i løpet av sitt sykeleie fortalte at han skulle ønske han hadde tilbragt færre timer på jobben og hatt flere timer med oss. Med barna sine, kvinnen han elsket, med mat, fotball og turer. Han skulle ønske at større del av tida hadde gått til det aller kjæreste fellesskapet.

Skal vi ikke heller leve dette livet?

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse