Annonse

LIVSVIKTIG I 40 ÅR – Kirkens SOS i Nord-Hålogaland jubilerer

Gjennom 40 år har Kirkens SOS i Nord-Hålogaland utviklet seg fra å være en liten lokal tjeneste basert på telefon med snurreskive til å bli en fremtidsrettet tjeneste med digitalt kommunikasjonssystem både for telefoni, melding og chat.

Kirkens SOS i Nord-Hålogaland feirer denne uke sitt 40 års jubileum. Torsdag var det stor jubileumskonsert med over 400 gjester. På gjestelisten var de frivillige, samarbeidspartnere og gjester. At over 1/3-del av gjestene var ungdommer, følger av at Kirkens SOS denne høsten med hjelp fra Samfunnsløftet i Sparebanken Nord-Norge har hatt spesielt fokus på ensomhet blant de eldre og de helt unge. Vi har i høst hatt over 100 hyggelige møter med elevene i ungdomsskolen. Det er viktig at ungdommen kjenner til oss og vårt tilbud. At de vet at det alltid er noen der som de kan snakke anonymt med.

Gjennom 40 år har Kirkens SOS i Nord-Hålogaland utviklet seg fra å være en liten lokal tjeneste basert på telefon med snurreskive til å bli en fremtidsrettet tjeneste med digitalt kommunikasjonssystem både for telefoni, melding og chat. Kirkens SOS er også et selvmordsforebyggende tiltak og mottar mellom 500 og 600 henvendelser hvert eneste døgn.

En ting har ikke forandret seg gjennom 40 år – de frivillige. Det er de frivillige som alltid har vært, og fortsatt er kjernen i vår virksomhet. Hver eneste måned gir de 10 timer av sin fritid, borte fra venner og familie, til vår livsviktige tjeneste.  Det er de frivillige som er vår stemme, det er de frivillige som er vårt hjerte. Det er de frivillige som utgjør en forskjell i andre menneskers liv. Det er et privilegium å være leder for disse menneskene og denne tjenesten.

Vi har sett utviklingen over tid og erfarer at behovet for tjenestene er økende. Den største økningen har Kirkens SOS på chat, der det er flest unge mennesker som tar kontakt.

01.01.2019 gikk Kirkens SOS Nord-Hålogaland ut av Kirkens Bymisjon og ble en del av Kirkens SOS Norge. Ny organisering skapte også noen nye utfordringer. Lokalene vi hadde på loftet i Bymisjonen, var vi for lengst vokst ut av, og det var viktig å skaffe nye lokaler der vi også kunne ha kurs og opplæring for våre frivillige, ta imot skoleklasser og konfirmanter og satse på fremtidige prosjekter.

Det er derfor gledelig at Sparebankstiftelsen SpareBank 1 Nord-Norge har gitt Kirkens SOS i Nord-Hålogaland en gave på kr 600.000 fordelt over to år for å dekke husleie i oppbyggingsfasen etter ny organisering. Gaven ble mottatt med glede, lettelse og det var ikke fritt for at undertegnede måtte felle en liten tåre i pur glede. Det å skaffe til veie 1 million kroner hvert eneste år for å kunne drive en anonym telefontjeneste er ikke bare enkelt. Det at vi har en samfunnsengasjert Sparebank som vil være med å støtte oss slik at vi også i fortsettelsen kan drifte denne livreddende tjenesten er av uvurderlig betydning.

Og det er ikke få planer vi har. Kirkens SOS i Nord-Hålogaland har påtatt seg et nasjonalt ansvar for å undersøke om Kirkens SOS bør ha et tilbud også på samisk, i tillegg vil vi utvide og styrke Chatte-tjenesten ved sentralen i Tromsø med 4 nye plasser. Vi ønsker også i samarbeid med RVTS Nord å tilby relevante kurs til andre yrkesgrupper og mennesker som har behov for opplæring i tema slik som selvskading, traumer og selvmordsforebygging. I tillegg har vi utviklet et eget kurs som heter «God å snakke med» som vi tilbyr bedrifter og organisasjoner. For å få til alt dette må vi doble antall frivillige. Gaven fra Sparebanken Nord-Norges Gavefond gir oss rom for å satse på utvikling og rekruttering slik at vi også i fortsettelsen kan være en livsviktig og relevant aktør i mange år fremover.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Nordlys overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Annonse