Annonse
AP-POLITIKER: Jarle Heitmann kommer med løfter på vegne av partiet, som de for lengst burde lært at de kan brenne seg på. Foto: Knut-Eirik Lindblad

Løfter og lærevansker

Hvis man ønsker å være sannferdig og edruelig overfor sine egne velgere og befolkningen for øvrig, så må man slutte å avgi løfter man umulig kan innestå for.

Det første året de satt ved makten ble ingenting gjort med eiendomsskatten. Ikke det andre året heller. Og ikke det tredje.

Nå lover de igjen, toppene i Tromsø Ap, at den upopulære eiendomsskatten ikke skal økes de neste tre årene, altså resten av denne kommunestyreperioden.

Som kjent lovet de det samme i valgkampen for et år siden. Og måtte springe fra den delen av valgflesket så fort de hadde fått satt seg i stolene og fått oversikt over det økonomiske landskapet i Tromsø kommune. Det var et politisk hallingkast som ikke var av det vakre slaget.

Den slags løfter fra politikere er som skrift i sand. De står der helt til det kommer ei springflo og skyller dem vekk.

Mange lokalpolitikere har opplevd den store frustrasjonen når en ekstra stor bølge drukner deres velmente og optimistiske, men akk så blåøyde, løfter til velgerne.

Årsaken er helt enkelt at en kommunepolitiker i f.eks. Tromsø, har ikke makt over alle de parametrene som påvirker kommuneøkonomien. Det burde være velkjent for alle i lokalpolitikken at deres økonomiske skjebne avhenger av statlige overføringer, skatteinngang og en rekke andre forhold som de ikke har den ringeste mulighet til å påvirke.

Det forrige regimet på rådhuset i Tromsø, Hilmarsen-byrådet, lovet velgerne i valgkampen at den forhatte, fryktelige eiendomsskatten var noe av det første de skulle gå løs på når de kom til makten. Etter hvert skulle den avskaffes helt.

Det første året de satt ved makten ble ingenting gjort med eiendomsskatten. Ikke det andre året heller. Og ikke det tredje.

Da de skulle sy sammen budsjettet for det fjerde og siste året av sin periode i kommunens førersete, måtte de for skam skyld gjøre en liten regulering nedover av skatten de hadde gått så høyt på banen og skrytt av at de skulle avskaffe. Skinnfellen dasket i gulvet med et pinlig klask.

Men Jarle Heitmann, nestleder i Aps kommunestyregruppe i Tromsø og medlem av formannskapet, forstår åpenbart ikke det innlysende og later som han og Tromsø Ap har en makt de ikke er i nærheten av å besitte.

Han lover i intervju med Nordlys at ikke bare skal eiendomsskatten fryses på det nivået den ligger på nå, men de tar også sikte på å redusere den på sikt.

Det er forunderlig at det skal være så tungt å lære, at hvis man ønsker å være sannferdig og edruelig overfor sine egne velgere og befolkningen for øvrig, så må man slutte å avgi løfter man umulig kan innestå for.

Skal Heitmann og Ap, sammen med sine alliansepartnere i SV og Rødt, fryse eiendomsskatten, uansett hvilken sjaber tilstand kommuneøkonomien er i, må de også være så ærlige å si at de heller vil redusere på tjenestene til befolkningen enn å røre eiendomsskatten.

Det kan nemlig bli konsekvensene av å holde dette løftet.

Nordlys sine lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og faste kommentatorer. Gruppen ledes av politisk redaktør.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Nordlys overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Annonse