Annonse
Forsvarsminister Frank Bakke-Jensen strekker seg langt for å bekrefte alle stereotypier og fordommer om den storkjeftede, bannende nordlendingen. Faren for å bli oppfattet som en løs kanon på dekk er dermed overhengende. Foto: Forsvarsdepartementet

Løs kanon på dekk

Som 51 år gammel, selvutnevnt naturlig pen og glad gutt, kan man være løs kanon på dekk. Men ikke som medlem av regjeringen.

Hva ville skjedd dersom statsminister Erna Solberg i et intervju hadde kalt kommentatorer i Oslo-pressen for «horete hannrein»?

Helt utenkelig, selvfølgelig, for statsministeren ville aldri finne på å bruke et slikt språk. Men om det utenkelige likevel skulle ha skjedd, ville det blitt skikkelig bråk. For vi forventer mer av våre fremste folkevalgte, ikke minst når de sitter ved kongens bord.

Statsråd Frank Bakke-Jensen fyrer i et intervju i Nordlys av en salve mot «journalister som på godt båtsfjordsk har markeringsbehov som horete hannrein». Landets forsvarsminister har med andre ord tatt med seg sjargongen fra kommentarfeltene i sosiale medier, og lufter dem i det offentlige rom. Statsråden står selvsagt helt fritt til å mene hva han vil om journalister. Det er det mange som gjør, og noen er nok enig med Bakke-Jensen også.

Men det emosjonelle utbruddet har sin bakgrunn i at ministeren er sint, spesielt på Nordlys sin politiske redaktør, Skjalg Fjellheim, som har skrevet mye om PCI-saken og tatt et klart standpunkt mot etablering av PCI-tilbud i Bodø.  En av Bakke-Jensens nærmeste venner, Marianne Telle, er styreleder i Helse Nord. Styret tok nylig en  svært omdiskutert beslutning, og vedtok å opprette et tilbud i Bodø. Marianne Telle var en av forloverne da Frank Bakke-Jensen giftet seg i 2015. Først i etterkant av intervjuet, når han blir spurt om sin relasjon til Telle, forteller han at de er nære venner.

Når en statsråd kommer med slike utbrudd, og i affekt karakteriserer meningsmotstandere som «horete hannrein», risikerer han å bedrive selvskading. Vi forventer mer av den øverste politiske ledelsen i Forsvarsdepartementet.

Men rett skal være rett, når det kommer til markeringsbehov vet Bakke-Jensen hva han snakker om. Han er stortingsrepresentanten fra Finnmark som flåset vekk et av de viktigste fiskeripolitiske spørsmålene for Nord-Norge, da han entret talerstolen på den store fiskerimessen i Trondheim i 2013. Foran flere hundre mennesker gikk det av en ladning om leveringsplikten. Den hadde Bakke-Jensen inngående kjennskap til, for han husket nemlig veldig godt da vesterålsjentene pleide å komme til Båtsfjord for å jobbe på filét-fabrikken. Gutta boysen fikk levert mye i vesterålsjentene, betrodde han forsamlingen.

Så måtte han selvsagt ut og beklage, be om unnskyldning, legge seg flat og alt det der, men Frank Bakke-Jensen er ikke noe hengehode, og selvtilliten har det aldri vært noe å utsette på. Han betegner seg selv som en 51 år gammel, naturlig pen og glad gutt. Og han strekker seg altså langt for å bekrefte alle stereotypier og fordommer om den storkjeftede, bannende nordlendingen. Faren for å bli oppfattet som en løs kanon på dekk er dermed overhengende.

Forsvarsminister Bakke-Jensen ble kåret til Nord-Norges mektigste person i 2017, av en jury i regi av Nordlys. Han har ikke noe til overs for denne type konkurranser, og mener media heller burde konsentrere seg om hvordan de folkevalgte bruker makta de har fått!

Det er så man må gni seg i øynene. Bedre blir det ikke når han under intervjuet blir konfrontert med at Høyre fikk hard medfart i valgkampen. Svaret fra Bakke-Jensen er: - Jaha?

Om det er arroganse som gjør at han ikke kjenner seg igjen, er ikke godt å si. Men journalisten forklarer. Om Andøya, for eksempel, der Høyre nærmest ble radert ut av politikken nettopp på grunn av at partiet brukte makta si. Resultatet er et lokalsamfunn som blir ribbet for flere hundre arbeidsplasser. Det har media skrevet og fortalt masse om.

Frank Bakke-Jensen er imidlertid ikke interessert i å bli intervjuet om Andøya. I stedet leder han samtalen inn på sykehussaken i Finnmark. Og på regionreformen. Om fylkessammenslåingen presterer han å sitere noen som skal ha ringt ham og sagt at «det er ganske merkelig at man tror man kan koble sammen to sovevogner så får man et flytog»!

Nord-Norges mektigste mann liker å betegne seg selv som folkelig og hyggelig. Men mot sine egne er han ikke spesielt snill. Det er jo mulig at Troms og Finnmark fortoner seg som sovevogner når verden betraktes fra Løvebakken, men det er altså «søvngjengerne» i nord som har gitt Frank Bakke-Jensen og et knippe andre stortingsrepresentanter den makten de har fått.

De gamle grekerne brukte ordet hybris. Hybris er overmot eller hovmod, og det var maktmennesker som ble angrepet av hybris. I antikkens Hellas straffet det seg til slutt.

Om Frank Bakke-Jensen er angrepet av hybris, vet jeg ikke. Men ting kan dessverre tyde på det. Uansett bør nok det politiske gangsynet skjerpes kraftig sånn at han ikke faller for fristelsen til å komme med flere ekstremt nedsettende karakteristikker av sine meningsmotstandere, eller blir personlig våpendrager for nære venner i det offentlige rom. Som 51 år gammel, selvutnevnt naturlig pen og glad gutt, kan man være løs kanon på dekk.

Men ikke som medlem av regjeringen.

 

 

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse