Annonse
Når en leser politimesterens redegjørelse i Nordlys, synes det som om han først har bestemt seg for at lensmannskontoret på Skjervøy (bildet) skal legges ned - og deretter prøver med endringer som skal gjøre det mulig, skriver Aksel Jørgensen. Foto: Ole Åsheim

Lov og orden nord for Tromsø

Å flytte lensmannskontoret på Storslett til Sørkjosen, og dermed påføre samfunnet mange millioner i utgifter, er jo latterlig.

Av en merkelig grunn har noen maktpersoner i Tromsø alltid vært negativ til de som bor nord for Tromsø.  På begynnelsen av 1970 tallet hadde vi en fylkesmann som aldri hadde vært på Skjervøy.  Vi inviterte har til  åpningen av broen til Skjervøy.  Under festmiddagen  sa han i sin tale at han måtte innrømme at har i alle år som fylkesmann i Troms  hadde motarbeid Skjervøy, men at han nå skulle forbedre seg. 

Når en leser politimesterens redegjørelse i Nordlys synes det som om han først har bestemt seg for at lensmannskontoret på Skjervøy skal legges ned og deretter prøver med endringer som skal gjøre det mulig. Å flytte lensmannskontoret på Storslett til Sørkjosen og dermed påføre samfunnet mange millioner i utgifter er jo latterlig. Dersom kontoret på Skjervøy legges ned, betyr det at dersom noen av de 2.500 personer som bor her må besøke politiet, må de ta fri fra arbeid en dag og kan da like godt reise til Tromsø.

Skjervøy ligger ikke usentralt, men midt i skipsleia som Harstad, Finnsnes, Tromsø og Hammerfest.  Dersom E6 er det sentrale, som noen mente på 1990-tallet, så er det jo fortsatt Finnsnes og Skjervøy som er mest sentral med kortest vei til E6.

Med sine ca 3.000 innbyggere eksporteres det sjømat for ca 5 milliarder hvert år. Hvor mange kommuner i landet kan vise til en slik eksport pr innbygger?  Utenfor Skjervøy ligger Arnøya som på tross av at de ikke har så mange innbyggere har en betydelig industriproduksjon. De har allerede i dag en avstrand til politi på ca 1 time. Trafikken på Skjervøy havn er betydelig både av rutegående båter, fritidsbåter og fiskefartøy. Turisttrafikken over Skjervøy gjør at hurtigrutestatistikken er svært høg sammenlignet med andre havner.

Vi er ikke så dumme, som noen prøver å beskrive, at vi tror kontorbygget er viktig. Det viktige er politibetjeningen som er til stede og bor på plassen. Selv om de er få så er det noe byfolk ikke ser. En politibetjent i en stor by har fri når han har fri dersom han ikke blir spesielt innkalt. På en mindre plass føler han/hun en annen tilhørlighet og rykker ut dersom det skjer noe alvorlig, selv  om han/hun ikke har vakt. En bemannet politibil som skulle erstatt dette kan når en har behov for den være flere timer unne der det skjer. På grunn av de store avstander vi har i Nord-Troms er forslaget en klar nedbygging av polititjenesten i området.

Nylig var en tidligere ordfører i Tromsø og ga Finnmarks befolkning i alminnelighet og politimesteren i særdeleshet en utrolig attest på grunn av at han var uenig i en sak.  Etter kort tid fant departementet det riktig å etter komme Finnmarks ønske. Det viser at tiden ikke har forandret seg fra den tid på 1970-1980 tallet  jeg var politisk aktiv.  Det var langt enklere å overbevise personer i departementene og vårt behov enn makt personer i Tromsø.

Finnmark og Nord-Troms har sine spesielle problem bl.a. på grunn av lange avstander og lav befolkning.  En riktig regioninndeling kan derfor være at Nord-Troms overføres til Finnmark som en  region og at resten av Troms overføres til Nordland med Bodø som regionsenter. Nordland er jo den tettest befolket del av den regionen.  Tromsø kommer alltid til å være den største og viktigste byen i landsdelen.  Men dersom Tromsø ønsker å fortsette å vokse må resten av landsdelen eksistere.  Det er dog derfra  den største del av veksten i Tromsø kommer.  Det kan  være viktig for maktpersoner i Tromsø å tenke på at i verdens sammenheng er Tromsø bare et lite tettsted. Det er ikke størrelsen på byen det gjelder, men det enkelte menneskes behov og det er det samme også utenfor Tromsø.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse