Annonse
TØFF JOBB: Distrikts- og digitaliseringsminister Linda Hofstad Helleland møtert mange forventninger i sin nye statsrådpost. Foto: Festspillene i Nord-Norge

Lovende takter

Det er en god start når Linda Hofstad Helleland anerkjenner ubalansen mellom Oslo og resten av Norge.

Den nye distriktsministeren Linda Hofstad Helleland har gjestet Tromsø og Arctic Frontiers. På et åpent møte mandag kveld hadde statsråden en offensiv tone. Hun ser ut til å anerkjenne at det har oppstått en ubalanse mellom Oslo og landet for øvrig, og at makt og ressurser må fordeles på en bedre måte.

Mer og mer av befolkningen i Norge blir konsentrert rundt hovedstaden. Samtidig står distriktene overfor en befolkningsutvikling som er alarmerende. Fødselstallene går ned og befolkningen blir eldre.   

Men næringslivet går godt, med tilgang på kompetent arbeidskraft som nøkkelutfordring. For å møte dette er styrking av universitetene i nord rett vei å gå, blant annet gjennom desentraliserte løsninger. Det øker sjansene for at ungdom som studerer i landsdelen, også blir en del av arbeidslivet i nord.

Samtidig er det åpenbart at det trengs mer kraftfulle politiske grep for å styrke kompetansemiljøene i distriktene.

Flere peker nå på hvordan nedbyggingen av statlige arbeidsplasser har rammet rekrutteringen til næringslivet. Hvis man for eksempel skal vurdere en stilling i en nordnorsk sjømatbedrift som attraktiv, må det også finnes en jobb for ektefellen.

Likevel er urbanisering en trend som også virker i de norske distriktene. Derfor er det viktig med politiske løsninger som styrker byene som regionsentre, men på en måte som også kan ha virkning for omlandet rundt.

Den nye distriktsministeren har alle muligheter til å koordinere politikk som følger oppskiften fra Victor Normann. Som Høyrestatsråd la han på begynnelsen av 2000-tallet til rette for utflytting av statlige institusjoner fra Oslo.

Det er god samfunnsøkonomi, men det møtte sterk motstand i hovedstaden, både fra statsbyråkratiet, LO og andre fagforeninger.

Utflyttingen av statlige arbeidsplasser kan ikke skje på lykke og fromme, for hvis det skal virke, må det organiseres en måte som passer med eksisterende fortrinn. Det lå til grunn da Norsk Polarinstitutt ble flyttet til Tromsø og Luftfartstilsynet til Bodø. Etter at klageropene fra fra Oslo la seg har det vist at verken polarforskningen eller luftarts-ekspertisen i Norge gikk til grunne. Tvert imot har de blitt styrket.

Å styrke byer som Alta, Bodø og Tromsø, er nå helt avgjørende for Nord-Norge. Og det er liten tvil om at flytting av direktorater, tilsyn og statlige institusjoner er fullt mulig å gjenomføre og vil ha stor effekt for å styrke kunnskapsmiljøer utenfor Oslo.

For eksempel er det vanskelig å se gode grunner til at Norsk Romsenter fremdeles er lokalisert i Oslo, med tanke på de verdensledende miljøene innenfor satelittdata som finnes i Tromsø, både kommersielt og på forskningsområdet.

Linda Hofstad Helleland har hatt mot til å stå opp mot pampeveldet i IOC. Nå får vi se om hun våger å stå opp mot Oslo-makta, som aldri deler noe frivillig med resten av landet.

Nordlys sine lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og faste kommentatorer. Gruppen ledes av politisk redaktør.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Nordlys overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Annonse