Annonse
Festspillutstillingen ”Subsistence” handler om Arktis. Om mennesker i Arktis, om utfordringer og om framtidsutsikter i Arktis. Dette er et av bildene i utstillinga: "Marie Rexford". Foto: Brian Adams

Dette lover godt

I morgen åpner Festspillene i Nord-Norge. Med et kunst- og teaterprogram som plasserer festivalen midt i samfunnsdebatten.

I en kommentar publisert høsten 2016 skrev festspilldirektør Maria Utsi om definisjonsmakt i nord. Om å ta kontroll over fortellingen og samtalen. Om å utfordre gamle premissleverandører, og våge nytenkning og kreativitet.

Årets program til Festspillene i Nord-Norge viser at Utsi har vilje til å gjøre noe med samtalerommet. Hun har lagd en ramme som best kan oppsummeres med begrepene samfunnsengasjert, politisk, nordlig og aktuell. Og på kunstens premisser.

Festspillutstillingen ”Subsistence” handler om Arktis. Om mennesker i Arktis, om utfordringer og om framtidsutsikter i Arktis. Det er Nordnorsk Kunstmuseum og Anchorage museum i Alaska som står bak, og det kan bety at vi får se en utstilling som løfter det lokale inn i det globale. Jérémie McGowan, direktør ved Nordnorsk Kunstmuseum, har allerede vist seg som en svært kreativ leder og kurator med performancen og kunstutstillingen ”Samisk Kustmuseum” som ennå er å se i Tromsø.

Nord og nordområdene er også tema for samarbeidsprosjektet mellom Koie og Ferske scener med forestillingen ”Iona”. Her er stikkordene maktkamp og ressurser.

På bildekunstfeltet ellers står den samiske kunstneren Inga-Wiktoria Påve. Også her er det politiske perspektiver, men med lyset fra den samiske historien tett innpå.

Tre ulike teaterforestillinger tematiserer flukt og migrasjon, forestillingen ”Kortslutninger” skal handle om å få verden til å bli et bedre sted, mens Hotel Pro Forma og Latvisk Radiokor, fra henholdsvis Danmark og Latvia, har laget en kunstnerisk kommentar til klimadebatten.

Innimellom kunstens samfunnskommentarer arranger Nordlys Nordnorsk debatt live, og risser opp fem av de store diskusjonene som preger både nord og Norge i dag:

Går det an å skape forsoning mellom samer og nordmenn?

Går det an å bygge tog i Nord-Norge?

Hvordan står det til med ytringsfriheten?

Hvorfor er frontene så steile mellom sentrum og periferi?

Og til slutt: Hvorfor er den nordnorske krigshistorien så underkommunisert?

Krigshistoriens hull synliggjøres også i Simone Grøttes teaterforestilling ”Glemt”, som har urpremiere på festspillenes første dag.

Det er altså en tett kontakt mellom årets versjon av festspillene og verden vi lever i. For selv om Utsi er opptatt av Nord-Norge og nord, har hun laget et program som har revet seg løs fra navleloen. Det handler om kunstneriske valg, om spennende artister fra andre steder (Carte Blanche kommer, Jo Strømgren kommer med sin versjon av ”Et dukkehjem”), og det handler om seminarene og diskusjoner som skal finne sted de hektiske dagene festspillene går av stabelen.

Hvis innholdet er så bra som programmet lover, er det bare å glede seg.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Nordlys overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Annonse