Annonse
Den skytsen Svein Ludvigsen retter mot Senterpartiet, bør han heller rette mot sine egne. Kommuner hvor han ganske riktig viser til at det går godt, er de samme som hans parti mener ikke har livets rett, skriver Svein O. Leiros. Foto: Stig Brøndbo/Nordlys

Ludvigsen og Høyres sentralisering

Tidligere minister, fylkesmann og mangeårig høyremedlem, Svein Ludvigsen har tydelig fått beskjed om å gå ut mot Senterpartiet i et leserinnlegg i Nordlys.

Om alle de blå-blås reformer blir gjennomført, forsvinner ubønnhørlig en rekke offentlige arbeidsplasser til mer sentrale strøk, og det vil i neste omgang ramme annen virksomhet.

Ludvigsen poengterer at han har et lengre liv enn Sandra i politikken. Det er også helt riktig. Sandra kan ikke skryte av en lang politisk CV, men hun har et sterkt engasjement for utviklingen av hele Troms. Det er ikke første gang Høyre prøver å angripe oss i Senterpartiet eller vår tydelige politikk om at vi ikke ønsker å legge ned viktige grunnleggende tjenester i distriktet.

Høyres argumenter er at Senterpartiet er så negative fordi vi angriper regjeringens sentraliseringspolitikk. Vi svartmaler. Vi snakker ned bygde-Norge. Senterpartiet må ikke si så mye «nei», vi må si mer «ja» (og da særlig til det som regjeringen foreslår).

Den skytsen Ludvigsen retter mot Senterpartiet, bør han heller rette mot sine egne. Kommuner hvor han ganske riktig viser til at det går godt, er de samme som hans parti mener ikke har livets rett. Paradokset understrekes med tvangssammenslåing blant annet på Senja. Slikt er Senterpartiet sterkt i mot fordi vi har troen på at kommunene er selv i stand til å ta slike store avgjørelser. Regjeringen og Høyre er tydelig på at om de får forsette i regjering så skal den massive sammenslåingen av kommuner fortsette, uavhenig om de vil eller ikke.

Vi har aldri snakket distrikts-Norge ned, men mener derimot det er nettopp her en svært stor del av verdiene skapes i landet vårt. Dette trues av regjeringas massive sentraliseringspolitikk og gir utfordringer man ellers ikke vill fått. SP ønsker et land der folk kan velge hvor de vil bo og få de tjenester de trenger.

Derfor må vi forsette å tilby gode tjenester der folk bor, ikke bygge ned. Ludvigsens eget parti anført av kommunalminister Sanner har nå i fire år mast om forgubbing, manglende kompetanse, stupende folketall og påstander om all annen elendighet i de samme distrikter for å argumentert for sine sentraliseringsreformer. Hvorfor skal ikke Senjakommunene lenger kunne seile på egen kjøl når det går så bra slik også Ludvigsen erkjenner? Når næringslivet blomstrer, trengs det kompetansearbeidskraft. For å få tak i det, trengs også de offentlige arbeidsplassene. Skal man lokke en familie til å bosette seg, er det gjerne to som skal ha jobb.

Om alle de blå-blås reformer blir gjennomført, forsvinner ubønnhørlig en rekke offentlige arbeidsplasser til mer sentrale strøk, og det vil i neste omgang ramme annen virksomhet. Denne sammenhengen ser tydeligvis ikke Ludvigsen. Å påstå at det er SP som snakker ned distriktene er en hårreisende påstand som faller på egen urimelighet. Her møter Ludvigsen så til de grader seg sjøl i egen partidør,

Sp står for aktiv og offensiv distriktspolitikk, en politikk som ser hele landet og løfter fram de mulighetene for vekst og utvikling som bidrar til å styrke bosetting og næringsliv. En politikk som har troen på at lokaldemokratiet skal styrkes, og ikke at Høyre i regjering skal tvinge på oss reform etter reform. Vi er selve garantisten for likeverdige tjenester nær folk og et levende lokaldemokrati i hele dette lange, vakre og mangfoldige landet vårt.

Det er ikke Sp som har lansert kommunereformen, regionreformen, politireformen, sentraliseringen i sykehussektoren eller sammenslåingene i universitets- og høyskolesektoren. Det er ikke vi som har gått inn for å legge ned skattekontor, sentralisere brannvesenet, legge om landbrukspolitikken, eller vridd tilskuddene til kommunesektoren sånn at de små får mindre og de store får mer.

Jeg tror velgerne selv kan gjøre seg opp en mening om det er riktig at det nå innføres sentraliseringsreformer over en lav sko over hele landet. Ludvigsen er tydeligvis en tilhenger av det. Kan hans frontalangrep på Senterpartiet skyldes at han er skremt av de siste meningsmålingene.

En sak som har skapt stor debatt i Nord-Norge er forsvaret. Her har Høyre sviktet totalt ved å vedta drastiske reduksjoner i heimevernet og hæren, nedleggelse av Andøya flystasjon og hovedbasen for helikopter på Bardufoss. At folk i Troms gjør opprør mot dette, burde ikke overraske hverken Høyre eller Frp. Det er da ingen moderne hær i verden som ikke har helikoptre? Hvordan skal mann ellers flytte tropper strategisk og evakuere soldater. Hva er dette, Ludvigsen? Er dette en politikk du støtter?

Det er tydelig at Ludvigsen møter seg selv i sin egen partidør. Høyre er et parti som i mange saker har sviktet Nord-Norge og distriktene. Jeg vil derfor anbefale Ludvigsen med så lang fartstid i norsk politikk om å få snudd Høyre i viktige saker for Nord-Norge.

Det er kanskje noe med slagordene til partiet i dette valget. Høyre går til valg på “Vi tror på Norge”. Senterpartiet går til valg på “Vi tror på HELE Norge”.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse