Annonse
KAN BLI BOLIGOMRÅDE I dette området på Fagereng vil en utbygger regulere til boligområde. Foto: Ole Åsheim/Nordlys

Luksusboliger til de pengesterke har vi nok av

Nordlys’ sin lederartikkel treffer spikeren på hodet når det gjelder saken om å bygge ut strandområdet ved Fagereng.  En ting er å kalle dette for ”Telegrafbukta 2” – et totalt misvisende navn, og helt absurd i forhold til hva Telegrafbukta er og alltid har vært.  Har byggesøker vært i Telegrafbukta?

Videre å påstå at bygging av mange boliger skal skape en ny og bedre tilrettelegging for friareal, er å tro at folk flest er for dumme til å forstå fakta. 

Som Nordlys-lederen påpeker, er det unike med området nettopp at der ikke er noen tilrettelegging – det er uberørt.

Stort behov for rekreasjonsområder

Utbyggingen av hele sørøya har skapt et stort behov for rekreasjonsområder.  I tillegg til beboere på Vangberg, Sorgenfri og Fagereng  vil også de som bor ved Strandkanten og hele Bjerkaker  naturlig bruke Sydspissen, Telegrafbukta og fjæra ved Fagereng som sitt nære rekreasjonsområde.  I tillegg kommer alle som kjører eller tar buss til området.

Som bruker og beboer av sydspissen-området ser jeg alltid vandrere i strandområdet ved Fagereng når jeg enten går der selv, eller passerer på gangstien ovenfor.  Det kan være hundeluftere, barnefamilier, joggere, unge eller eller eldre som er ute på trimtur.  Eller ender, måser og andre sjøfugler som også er brukere av området.

Stenging av sjøsiden

Her mener altså en potensiell utbygger at det vil forbedre rekreasjonsmulighetene å bygge 13 boligblokker.  Dette innebærer at området gjøres utilgjengelig for allmennheten, for hvem vil vel gå tur mellom husene / blokkene til folk.   En utbygging vil også ødelegge den unike utsikten mot Sandnessundet og Kvaløyfjellene, som enhver som går tur langs Kvaløyveien kan nyte helt gratis hver eneste gang – det er faktisk en god grunn til å legge trimturen akkurat der!

På samme vis som utbyggere i Tromsø systematisk og med profittens hellige hensikt har stengt utsynet mot øst og Tromsøsundet,  gjøres det nå et forøk på det samme på vestsiden.  ”Monsterbygget” var kanskje starten. 

Så kan man jo saktens lure på hvem de potensielle kjøpere av disse planlagte boliger skal være.  Neppe dem Tromsø by trenger aller mest : ungdom i etableringsfasen, mange av dem barnefamilier.  Luksusboliger til pengesterke gamliser har vi mer enn nok av i denne byen.  Trenger vi flere?

Ekspropriasjon er nødvendig!

Tromsø kommune bør snarest mulig ekspropriere området til friområde for befolkningen.  Hvis kommunen kan ekspropriere bruksrett til en  eiendom fra en grunneier og gi denne retten til en annen privat aktør, slik som i Håkøybotn med Arctic Center,  så bør grunnlaget for ekspropriasjon være langt sterkere i denne saken.

Strandområdet ved Fagereng egner seg også utmerket som et sted der skoleklasser og barnehager kan utforske fjæra som biotop.  Med små tilrettelegginger kan man om mulig  gjøre stedet enda mer perfekt for dette formålet.  De samme tilretteleggingene vil så folk kunne benytte på ettermiddags- og kveldstid. 

Dersom målet om byfortetting innebærer å fjerne flere og flere grønne lunger i byen vår, har vi ikke bare saget over greina vi sitter på, vi har dessuten skutt oss selv i foten og helt selve barnet ut med badevannet.  Det unike med Tromsø er nærheten til en fantastisk natur.  Vi bor på ei øy.  Hvis vi må kjøre over en av bruene for å se havet, har vi tapt et av våre største og fineste varemerker.

 

 

 

 

 

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse