Annonse
Budsjettet: Finansminister Siv Jensen (Frp) presenterer statsbudsjettet for 2015 for Stortinget. Fordelingsprofilen på skattekuttene har vakt oppsikt. Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix

Lyden av millionærer

Frp kan ikke ha sittende på seg at de er det partiet som ivrigst stryker norske millionærer med hårene, mens vanlige folk blir avspist med smuler. Realitetene i skattesaken kan bare ikke bortforklares, uansett hvor mange piruetter Bård Hoksrud tar på Segwayen.

Nesten alle som stemte på regjeringspartiene for å få mer å rutte med etter skatt, kjøpte katta i sekken da de valgte stemmeseddel. Det er de rike og de aller rikeste i landet som får store skattekutt. Folk flest får knapt råd til en ekstra brunost i måneden.

Siv Jensen er en modig kvinne. Onsdag avleverte hun «babyen» sin, statsbudsjettet for 2015. Ifølge SVs stortingsrepresentant Snorre Valen, var det et barn bare en mor kunne elske. Det er selvsagt ikke korrekt, for lyden fra champagnekorkene som smalt i taket i Holmenkollåsen må ha vært hørbar helt til stortingskontoret til Per Sandberg. Hva nestlederen og erke-Frp-eren tenkte om regjeringens skattegave til de aller rikeste i landet, vet vi ikke. Det har nemlig, så langt vi har kunnet registrere, ikke kommet noen kommentarer fra Sandberg om budsjettbabyen. Og da er det vel lov å spørre.

I TV2-nyhetene noen timer etter at statsbudsjettet var sluppet, ble vi presentert for en ung familie med tre barn, fra Røyken. Begge foreldrene hadde stemt på regjeringspartiene Frp og Høyre ved valget for ett år siden. Far i huset fortalte at de hadde stemt slik de gjorde, fordi de håpet å få noe mer å rutte med når Siv Jensen hadde sørget for å gi dem skattelettelsene hun lovet dem. Og, ja, nå fikk de mer penger å rutte med. Jensens statsbudsjett vil gi familien mellom to og tre kroner mer pr. dag i 2015. Det var ikke vanskelig å regne ut hvor mye det utgjorde pr. år. Så dårlig er ikke matematikkundervisningen i Norge. Og Ola og Kari fikk nok også med seg at de som har en årsinntekt over to millioner, fikk et skattekutt fra Siv på kr. 38 400,- pr. år.

Finansminister Jensen forsvarer imidlertid den mest usosiale fordelingsprofilen noen kan huske å ha sett i et statsbudsjett. Hun hevder at det at de gir store lettelser i formuesskatten, betyr å trygge arbeidsplassene i små og mellomstore bedrifter. En fremtredende Frp-politiker i Tromsø, med god kjennskap til mange småbedrifters økonomiske kår, uttalte «off record» til Nordlys at sånne påstander bare var sprøyt. Formuesbeskatningen hadde bare marginal betydning for de aller fleste mindre bedrifter. Det var helt andre virkemidler regjeringen burde bruke for å gi næringslivet bedre rammevilkår. På det punktet har vedkommende Frp-er ikke partilederen med seg. Derimot får han full støtte fra flere kjente, norske økonomimiljøer, som mener formuesskatten har liten betydning for å sikre arbeidsplasser og bedrifter.

Uansett er det ikke til å komme forbi, at nesten alle som stemte på regjeringspartiene for å få mer å rutte med etter skatt, kjøpte katta i sekken da de valgte stemmeseddel. Det er de rike og de aller rikeste i landet som får store skattekutt. Folk flest får knapt råd til en ekstra brunost i måneden. Hvordan Per Sandberg og grasrota i Frp skal leve med at Siv snyter velgerne på denne måten, er vanskelig å forstå. Og ingen bør bli forundret dersom det blir vist åpen misnøye fra grunnplanet i partiet i tiden som kommer. De kan ikke ha sittende på seg at de er det partiet som ivrigst stryker norske millionærer med hårene, mens vanlige folk blir avspist med smuler. Realitetene i skattesaken kan bare ikke bortforklares, uansett hvor mange piruetter Bård Hoksrud tar på Segwayen.

Eller hva sier du, Per Sandberg? Var lyden fra champagnekorkene oppe i åsen godlyd eller ulyd? Vi venter spent på hva vokteren av Frps sjel har å si i sakens anledning.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse