TO HJEMLAND: Aleksandra har statsborgerskap i Norge og i Russland. Foto: Sissel Wessel-Hansen

Lyden av naboskap

... for selv om både fransk, spansk og tysk er nyttige språk å kunne, bærer ingen av de med seg samme aktualiteten og viktigheten som russisken gjør for oss i Norge.

Jeg er et ekte barentsbarn. Et direkte resultat av de tette båndene som gjenoppsto i nord mot Russland etter Sovjetunionens fall. Dette er bånd som ikke bare finnes mellom byer og fotballag, men også dypt inni enkeltfamilier. 

Her nord grenser vi til vår store nabo i øst. Mamma krysset denne grensen for drøyt 25 år siden og endte opp med å bli forelsket i pappa, men også i Norge og Tromsø. Etter et par år ble de gift, og etter noen år så både jeg og min bror dagens lys. Vi har begge vokst opp med to hjemland og to språk, norsk og russisk. I vår familie har det alltid vært en prioritet at vi barna skulle lære å snakke begge språk.  Aller mest på grunn av familie, men også på grunn av den enorme ressursen og hvor viktig det russiske språket er for Norge. 

Russland er et av de tre landene fastlands Norge grenser til, noe som har ført til mye tett samarbeid over hundrevis av år. Russland er en viktig samarbeidspartner, men ikke minst så er russere et folk vi nordmenn har hatt tette relasjoner med over lang tid. Det unormale var når grensen var stengt under den kalde krigen. Normalen var samarbeid mot øst. 

For våre forfedre som levde nært russergrensen var forholdet mellom menneskene fra ulike sider av grensen tett og nært. Så nært at det til og med ble skapt et eget språk russenorsk, som var en blanding av de to språkene som ble brukt mye i handel og samarbeid blant folket i nord. Det russiske språket har vært med på å forme det norske språket slik vi kjenner det i dag og det bærer fortsatt et sterkt preg av tiden da landene våre var så nær.

Men disse relasjonene og samarbeidet må ikke bare forbli i fortiden. Det er viktig at Norge bevarer det gode forholdet man har hatt med Russland over så mange år. Det er viktig å ta vare på den felles kulturen og det tette samarbeidet vi har hatt spesielt her i Arktis.  Og det er som min mor alltid sier, den beste måten å virkelig forså en annen kultur og mennesker fra et annet land er å lære språket. Derfor er det også så utrolig viktig at Norge legger ned innsatsen og midlene som trengs for å gjøre det mulig for unge nordmenn å lære seg russisk. 

Det trenges mere og bedre undervisning på ungdoms og videregående skoler, slik at alle elever får tilbudet om å lære språket som kanskje ligger oss nærmest bortsett fra våre egne. Alle elever på alle skoler bør ha tilbudet om å lære russisk, for selv om både fransk, spansk og tysk er nyttige språk å kunne, bærer ingen av de med seg samme aktualiteten og viktigheten som russisken gjør for oss i Norge. Russisk er også et av de seks språkene man må kunne to av for å jobbe i FN. Det å lære seg russisk vil gi langt flere muligheten til å komme seg ut i verden.

Vi bør styrke tilbudet om fjernundervisning der det er aktuelt, opprette flere samarbeidsavtaler med skoler på andre siden av grensen og ikke minst legge inn krefter i markedsføring slik at flere velger russisk. For det holder ikke bare å forbedre selve tilbudet om språkundervisningen, det må også gjøres et arbeid for å gjøre det attraktivt å velge.  Med den anspente stemningen mellom Russland og vestlige land, sanksjoner og uenigheter blir også interessen for å lære det russiske språket synkende. Det er derfor nå viktigere enn noen gang å vise de gode sidene med forholdet vårt til Russland og jobbe for å styrke dem. 

Det er ikke slik at storpolitikken og menneskene er den samme. Det er fullt mulig å elske russere uten å elske Russlands handlinger. Det er fullt mulig å lære seg russisk slik at Norge blir litt bedre også.

 

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Nordlys overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Annonse