Annonse
Det er det som sjker åp banen som kan få TILs driftsresultat opp på beina. Foto: Rune Stoltz Bertinussen/NBT scanpix

Lys i tunnelen for Tromsø IL

Det er både svært hyggelig og viktig for Tromsø at flaggskipet TIL har sluttet å ta inn vann og formodentlig kan sette en ny, stø kurs fremover mot økonomisk smulere farvann.

Uten de gavmilde støttespillerne, i særdeleshet Trond Mohn, ville situasjonen sett atskillig mørkere ut.

Etter mange år med store underskudd har Tromsø IL klart å snu skuta i 2016. Det er fornøyde TIL-ledere som denne uka har kunnet presentere et regnskap for TIL Fotball AS som viser 450 000 kroner i underskudd. Kontrasten til 2015 er markant, da man landet på seks millioner på minussiden. I det konsoliderte regnskapet som omfatter TIL  Fotball AS, Tromsø IL og datterselskapet Bjerkakerhallen, som er det som rapporteres inn til Norges Fotballforbund, endte man med et lite overskudd på 129 000 kroner.

Lederne på Alfheim er selvsagt fornøyd med at det er lys i tunnelen etter å ha slitt tungt i så mange år. Styreleder Per Aronsen i TIL Holding sier til Nordlys at man nå er kommet dit at man har en følelse av kontroll på økonomien, men at det forutsetter videre stram styring av kostnadssiden. At skuta er kommet på noenlunde rett kjøl skyldes nettopp at man har klart å gjøre noe med de tunge postene på kostnadssiden. Med fortsatt stram kostnadskontroll mener Aronsen at det nå er rom for å tenke mer langsiktig, «rigge skuta for å få kraft fremover», som han sier.

Det er både svært hyggelig og viktig for Tromsø at flaggskipet TIL har sluttet å ta inn vann og formodentlig kan sette en ny, stø kurs fremover mot økonomisk smulere farvann. Man har kommet seg gjennom en tung tid som har krevd tøffe tak for å redusere kostnader. Nå ser man muligheten for å få et gjeldfritt stadion og en økonomisk gevinst knyttet til at reguleringsplanen for leilighetsbygg på grusbanen blir ferdig i 2018.

Samtidig er det klart at driften fremover må holdes i stramme tøyler og at inntektssiden sårt trenger et oppsving. Det betyr nitidig arbeid for å få med sponsorer på langsiktige kontrakter og at produktet TIL leverer på banen trekker flere til Alfheim enn det som har vært tilfellet de senere år. For faktum er at de positive regnskapsresultatene i stor grad er knyttet til gaver fra Trond Mohn og Sparebanken Nord-Norges gavefond, som til sammen utgjør 6,5 millioner kroner i 2016-regnskapet. Mohn har også bidratt til markante innsparinger på husleiekostnadene ved kjøpet av lokalene som TIL nå betaler en symbolsk krone for i året.

Det er altså høyt opp og langt frem før driftsresultatene alene berger TIL-økonomien. Uten de gavmilde støttespillerne, i særdeleshet Trond Mohn, ville situasjonen sett atskillig mørkere ut. Noen vil kanskje mene at en klubb av TILs størrelse alltid vil være mer eller mindre avhengig av økonomiske støttespillere som Mohn. Men det kan ikke være en sovepute for de som skal drifte klubben, både administrativt og sportslig.

Faktum er vel at det er kvaliteten på produktet, det som leveres på banen og de sportslige resultatene, som er nøkkelen også til bedre driftsresultater. Det må være et mål at publikumsoppslutningen over noe tid skal komme tilbake til det snittet klubben hadde da TIL kjempet om plassene høyt oppe på øvre halvdel av tabellen. Uten et kvalitetsprodukt på banen vil klubben måtte kjempe i konstant økonomisk motvind.

Nordlys sine lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og faste kommentatorer. Gruppen ledes av politisk redaktør.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Nordlys overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Annonse