Annonse
PRIVAT ELLER OFFENTLIG? Hvilken pære er best? Foto: Scanpix

Lyser pæra noe bedre etter at den ble privatisert, Figenschau?

Renholdet vil ikke bli noe bedre om private eierinteresser tar over ansvaret for våre felles goder.

Brødtekstbilder: 
BYRÅDEN: Anne Berit Figenschau, byråd for finans i Tromsø kommune. Foto: Kim Kr. Nordli
Private bedrifter har bedre ledere enn Tromsø kommune har

Det er en forunderlig vekkelsesbølge som skyller over vår by. Alt som er privat er strålende og alt som offentlig er mørkt og trist. Det er en kullsviertro på at privatisering og konkurranseutsetting er svaret på alt.  Hva spørsmålet er, er mer diffust.  Er det bedre utførsel av oppgaver som kommer hele samfunnet til gode som er spørsmålet? Er det billigere utførsel av oppgaver som kommer hele samfunnet til gode som er spørsmålet? Eller er det bedre ledelse av oppgaver som kommer hele samfunnet til gode som er spørsmålet?

I ditt innlegg av 27.10.14, skriver du (finansbyråd Anne Berit Figenschau, red.anm.) om verdien av godt renhold av bygninger som bidrar til at vi trives og kan bo i Tromsø. Sykehjem, skoler og bibliotek kan ikke fungere og bringe trivsel uten at daglig renhold har en god standard. Jeg tror ikke noen vil motsi deg på det punktet. Hva som er ubesvart er om renholdet i dag er av lav standard. Ettersom du ikke på noe sted forteller at dagens renhold i Tromsø kommune er dårlig og heller ikke at renholdet blir bedre om det privatiseres, da er det nok ikke kvaliteten det er noe galt med.  Renholdet vil ikke bli noe bedre om private eierinteresser tar over ansvaret for våre felles goder.

Du sier videre at gjennom anbud har et ukjent antall norske kommuner (de fleste visstnok) ikke fått bedre renhold. Nei, de har fått bedre kunnskap om hva godt renhold bør koste. Betyr det at Tromsø kommune betaler sine egne ansatt for mye i forhold til det som forventes? At lønnsnivået blant renholderne er for høyt i forhold til det som store kommuner betaler for sine renholdere? Da forstår jeg ikke hvorfor du hevder at renholdere i private bedrifter kan få mer i pensjon enn kommunens renholdere. For er det ikke slik at pensjon beregnes prosentvis av den lønn du har hatt i yrkeslivet? Om renholderne i Tromsø kommune kan få en høyere pensjon om kommunen betaler et privat firma for renhold, da er det vel heller slik at Tromsø kommune betaler for lite i dag?

Spørsmålet er visst verken bedre renhold eller billigere renhold. Problemet du peker på er, ikke uventet, ledelse. Private bedrifter har bedre ledere enn Tromsø kommune har. Den viktigste forutsetning for godt renhold er en god og lydhør ledelse, skriver du. Men om problemet er Tromsø kommunes ledere, hvor mange flere steiner må da snues? Din egen leder (Øyvind Hilmarsen, red.anm.) skriver i Nordlys 21.10.14 at byrådet har brukt tre år på å få sving på sin styringsmodell, eller ledelse om du vil. Kanskje bør steinsnuinga ta en annen retning? Er en ledelsesmodell med byråd, rådgivere og en ordfører som sermonimester, den rette ledelsesform i Tromsø? For om svaret er at Tromsø kommunes oppgaver vil bli bedre ledet av andre enn byrådet, da er det mange som sitter uten å ”gjøre en dritt” (sitat Frps Blomseth, Nordlys 19.09.14).

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Nordlys overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Annonse